Susjedska posla: blues mutne vode

Susjedska posla: blues mutne vode

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...iz Buškog jezera izdvaja Hrvatska elektroprivreda, između Livna i Tomislav Grada.

Od proizvedenog kilovatsata električne energije, naknada se, naime, dijelila razmjerno površini potopljenoga zemljišta. Budući da je u ovom slučaju riječ o dvije trećine zemljišta u vlasništvu duvanjske općine i jednoj trećini u vlasništvu livanjske, isti je odnos vrijedio i pri raspodjeli novčane naknade.

No, izmjenama i dopunama spomenutoga zakona dodano je da se ova naknada dijeli i razmjerno količini prikupljene vode s područja tih dviju općina. − Mi imamo dvije trećine vode, a općina Tomislav Grad jednu trećinu, i logično je da bi sada naknada trebala biti 50:50.

Mislim da bi to bilo najkorektnije i najpoštenije rješenje − ističe općinski načelnik Livna Luka Čelan. Međutim, prvi čovjek duvanjske izvršne vlasti Ivan Vukadin ne pristaje na ravnomjernu podjelu naknade. On traži da HEP i dalje Tomislav Gradu isplaćuje dvije trećine ukupne naknade. − Tomislav Grad ne pristaje na raspodjelu 50:50, već sam rekao da je u ovom slučaju količina prikupljene vode apstraktan pojam.

 

Buško jezero (Buško blato) - koliko je duvanjsko, a koliko livanjsko

Jer, što ćemo s vodama koje s područja općina Glamoč i Kupres završavaju u Buškom jezeru, i što je s vodama gornjih horizonata općine Tomislav Grad koje podzemnim tokovima završavaju u izvorima livanjskih rijeka? − upozorava Vukadin. Livanjski općinski načelnik ističe da shvaća da u ovom slučaju nije zgodno Vukadinu odreći se dijela prihoda koji se godinama ubirao.

No, zakon je u ovom slučaju posve jasan i Čelan od HEP-a zahtijeva samo da ga on dosljedno primijeni. Najgore bi bilo da livanjska Općina bude primorana podnijeti sudsku tužbu protiv HEP-a, pogotovo jer je HEP-u i te kako dobro poznato da najmanje dvije trećine ukupne količine vode u Buškom jezeru dolazi s područja livanjske općine.

I općinski načelnik Tomislav Grada zauzima se za to da se poštuje zakon, ali ipak od zakonodavca u ovom slučaju zahtijeva tumačenje, prema njegovu mišljenju, više nego spornog dijela tog zakona. Izgleda da do tada neće biti moguće postići nikakav dogovor između Livna i Tomislav Grada o raspodjeli naknade za Buško jezero.

A upravo o tom dogovoru, kako sada stvari stoje, ovisi isplata naknade za Buško jezero i Livnu i Tomislav Gradu. Za studeni prošle godine tu naknadu nije dobila ni jedna od ovih dviju općina, zbog toga što je duvanjska Općina HEP-u ispostavila račun na dvije trećine naknade, a livanjska Općina na polovinu ukupne naknade, koja iznosi oko 190 tisuća KM za taj mjesec.

slobodna dalmacija