Susjedska posla: blues mutne vode

buško jezero, Livno, Tomislavgrad, Metković, buško jezero, buško jezero, koncesija, plaćanje, hep, Tomislavgrad, Livno, buško jezero, Buško Blato, Hrvatska zemlja, buško jezero, razina vode, vodostaj, porast vodostaja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...iz Buškog jezera izdvaja Hrvatska elektroprivreda, između Livna i Tomislav Grada.

Od proizvedenog kilovatsata električne energije, naknada se, naime, dijelila razmjerno površini potopljenoga zemljišta. Budući da je u ovom slučaju riječ o dvije trećine zemljišta u vlasništvu duvanjske općine i jednoj trećini u vlasništvu livanjske, isti je odnos vrijedio i pri raspodjeli novčane naknade.

No, izmjenama i dopunama spomenutoga zakona dodano je da se ova naknada dijeli i razmjerno količini prikupljene vode s područja tih dviju općina. − Mi imamo dvije trećine vode, a općina Tomislav Grad jednu trećinu, i logično je da bi sada naknada trebala biti 50:50.

Mislim da bi to bilo najkorektnije i najpoštenije rješenje − ističe općinski načelnik Livna Luka Čelan. Međutim, prvi čovjek duvanjske izvršne vlasti Ivan Vukadin ne pristaje na ravnomjernu podjelu naknade. On traži da HEP i dalje Tomislav Gradu isplaćuje dvije trećine ukupne naknade. − Tomislav Grad ne pristaje na raspodjelu 50:50, već sam rekao da je u ovom slučaju količina prikupljene vode apstraktan pojam.

 

Buško jezero (Buško blato) - koliko je duvanjsko, a koliko livanjsko

Jer, što ćemo s vodama koje s područja općina Glamoč i Kupres završavaju u Buškom jezeru, i što je s vodama gornjih horizonata općine Tomislav Grad koje podzemnim tokovima završavaju u izvorima livanjskih rijeka? − upozorava Vukadin. Livanjski općinski načelnik ističe da shvaća da u ovom slučaju nije zgodno Vukadinu odreći se dijela prihoda koji se godinama ubirao.

No, zakon je u ovom slučaju posve jasan i Čelan od HEP-a zahtijeva samo da ga on dosljedno primijeni. Najgore bi bilo da livanjska Općina bude primorana podnijeti sudsku tužbu protiv HEP-a, pogotovo jer je HEP-u i te kako dobro poznato da najmanje dvije trećine ukupne količine vode u Buškom jezeru dolazi s područja livanjske općine.

I općinski načelnik Tomislav Grada zauzima se za to da se poštuje zakon, ali ipak od zakonodavca u ovom slučaju zahtijeva tumačenje, prema njegovu mišljenju, više nego spornog dijela tog zakona. Izgleda da do tada neće biti moguće postići nikakav dogovor između Livna i Tomislav Grada o raspodjeli naknade za Buško jezero.

A upravo o tom dogovoru, kako sada stvari stoje, ovisi isplata naknade za Buško jezero i Livnu i Tomislav Gradu. Za studeni prošle godine tu naknadu nije dobila ni jedna od ovih dviju općina, zbog toga što je duvanjska Općina HEP-u ispostavila račun na dvije trećine naknade, a livanjska Općina na polovinu ukupne naknade, koja iznosi oko 190 tisuća KM za taj mjesec.

slobodna dalmacija