Studentski dom Mostar: Na 1 krevet 5 brucoša. Kako i ne bi - internet, topla voda...

Tako je zahvaljujući inicijativama studenata i ravnatelja Centra Dragana Mikulića ovaj centar postao jedan od najtraženijih u cijeloj regiji.

Velika potražnja

 Naime, svake je godine sve veći broj studenata zainteresiran za stanovanje u domovima ovog studentskog centra. Ove godine je tako na natječaju za jedan krevet apliciralo pet brucoša, navodi ravnatelj Mikulić.

 “Da u domu imamo tisuću mjesta, to bi bilo regularno”, kazao je Mikulić. Razloga zbog kojih je studentima dom najbolji izbor, tvrdi ravnatelj Mikulić, ima nekoliko. “Vjerovali ili ne, svaki student koji upiše medicinu i živi u domu, taj fakultet završi. To je nevjerojatno, koja je prolaznost studenata koji žive u domu”, kazao je Mikulić.

 Dodaje kako je ta prolaznost iznad 80 posto, a prednjače studenti medicine gdje je prolaznost 99 posto. Među prednostima doma Mikulić na prvom mjestu navodi sigurnost, jer dom ima 21 kameru od kojih je 16 stalno u funkciji.

“Kafić u sklopu doma se zatvara u 23 sata, nebitno koliko ima gostiju u njemu. Zasad nema droge, alkohola i nereda”, navodi Mikulić. Kada je u pitanju sadržaj, bitno je spomenuti i da dom ima dvije knjižnice i čitaonice, amatersku kinodvoranu, fitnes-studio, kafić, restoran, svaka soba ima internet 24 sata, kao i kabelsku televiziju s 50 kanala. Prednost doma je i blizina fakulteta. Dosadašnjih godina studenti su smještaj i hranu u domu plaćali 100 maraka mjesečno, međutim prva dva-tri mjeseca ove akademske godine cijena doma će biti za 20 maraka veća.

“Razlog povećanja cijene je kašnjenje županija s isplatom. Ukoliko županije budu ispunjavale svoje obveze, mi ćemo vratiti cijenu na 100 maraka”, navodi Mikulić. Kada je u pitanju hrana, ovaj studentski centar mjesečno pravi 200 tisuća obroka, za trajanja akademske godine.

 Razni sadržaji

 “Restoran Studentskog centra će i ove godine biti otvoren za sve redovite studente, a cijena obroka je nešto više od 2 marke”, kazao je Mikulić. Dodaje kako je ogorčen na ponašanje pojedinih županija prema Studentskom centru. “Ministarstvo prosvjete HNŽ-a je donijelo grant za Studentski centar na lijevoj obali - po djelatniku 2.900 KM, a nama 215 maraka po djelatniku”, navodi Mikulić.

On je ovom prilikom spomenuo jako dobru suradnju s Rektoratom Sveučilišta u Mostaru i Studentskim zborom, što pomaže u realiziranju određenih projekata. Jedan od tih projekata je i studentski portal Pogled.ba, na kojem rade studenti i diplomirani novinari. “Sve im je plaćeno na vrijeme, neki od njih na ovaj način odrađuju staž. Postoji čak inicijativa da pokrenemo jedan studentski radio jer imamo mogućnosti za to, a samo održavanje ne bi bilo skupo”, navodi Mikulić dodavši kako je bitno pozitivno razmišljati.

 Izvor: Večernji list