FOTO  Studenti iz pet zemalja uživali u prirodnim ljepotama Hercegovine

studenti, Hercegovina, EGEA
Tom prilikom studenti zemljopisa, turizma i zaštite okoliša imali su priliku predstaviti i zajedno s gostima obići turističke destinacije Hercegovine.

Drugi dan boravka obuhvaćao je obilazak vinarije u Čitluku gdje je doktor enologije Tihomir Prusina održao edukativno predavanje o vinariji Čitluk, proizvodnji Žilavke i Blatine te proizvodnji Kamenog vina što je uklučivalo i obilazak kamenog vinograda na lokaciji Blizanci.

Potom je uslijedio obilazak muzeja u franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog na Humcu uz stručno vodstvo fra Milana Jukića, gdje su vidjeli izložene predmete prikupljene na širem prostoru Hercegovine od paleolitika do danas. Tu su obišli i galeriju Majka sa zbirkom koja broji preko 300 umjetnina.

Između ostaloga toga dana posjetili su i vodopad Kravice pokraj Ljubuškog, svetište Kraljice Mira u Međugorju te vrelo Lištice u Širokom Brijegu. Program slijedećega dana uključivao je obilazak Istočne i Južne Hercegovine počevši od Vrela Bune u Blagaju, zatim Stari grad Počitelj, rimski grad Mogorjelo u Čapljini i sam grad Čapljinu.

Potom ih je magistar arheologije i povijesti te ravnatelj Javne ustanove Radimlja Ante Vujnović dočekao pored nekropole stećaka u Stocu gdje im je održao predavanje o tim kamenim spavačima kao i o ostalim znamenitostima toga grada. Uslijedio je obilazak Trebinja te povratak u Mostar.

Idući dan ispunjen je obilaskom grada Mostara gdje ih se, naravno, posebno dojmio Stari Most. Između ostaloga organizatori su pripremili i Kulturnu večer gdje su, zajedno uz goste, prezentirali tipične proizvode iz svoje države. Tako se na štandovima moglo pronaći hercegovačkog pršuta, banjalučkog džema, zagrebačkog sira, makedonske rakije, ali i beogradskih grickalica. Marko Grabovac također član EGEA-e Mostar održao je i radionicu pod nazivom ''Opasnosti i upravljanje rizicima na turističkim destinacijama''.

''Gosti su zadovoljni i impresionirani, naši studenti su uspjeli predstaviti dio prirodnih i kulturnih ljepota Hercegovine uz nacionalnu gastronomiju i običaje. Htjela bih se zahvaliti svim članovima EGEA-e Mostar koji su bili aktivni u organizaciji od samoga početka do kraja. Također bih se htjela zahvaliti i predsjedniku studentskog zbora FPMOZ-a Mati Paškaru koji nam je bio velika potpora u organizaciji. Nadam se da ćemo organizirati što više sličnih događanja ali i potaknuti ostale studente na aktivniji studentski život koji ne uključuje samo ispijanje kava i izlaske. Pozivam sve zainteresirane studente da se priključe našoj organizaciji. Naš službeni mail je: [email protected]" izjavila je potpredsjednica organizacije Ružica Raguž.

''Htio bih se zahvaliti na financijskoj i materijalnoj pomoći Turističkoj zajednici HNŽ, zatim Ožujskom pivu, Domu zdravlja Stolac, Studentskom zboru te naravno Studentskom Centru Sveučilišta u Mostaru bez čije podrške bi realizacija ovoga projekta bila otežana. Također bih se htio zahvaliti i osobama koje su odvojile svoje slobodno vrijeme i volju te nam održali prezentacije u određenim gradovima. Projekt je u potpunosti studentska inicijativa - od ideje do izvedbe na što sam posebno ponosan. Ugostili smo studente geografije i turizma koji će u svojim državama prenijeti pozitivne utiske, što ide u prilog nama i našoj zemlji. Nadam se da ćemo organizirati još sličnih projekata uz još veću potporu'' rekao je predsjednik organizacije Boris Jerković, priopćeno je iz EGEA Mostar.