Stranci samo razgledaju, rijetki potroše neku marku

Skokovi sa Starog mosta, Stari most, Lorens Listo, Igor Kazić, Admir Delić, Kenan Juklo, Aleksandar Simanić, Dino Bajrić, Armin Puzić, turizam, turisti, turistička zajednica, Turističke zajednice grada Mostara

... najveća atrakcija Stari most. No, vlasnici suvenirnica, restorana i apartmana i dalje ističu da se turisti u ovom gradu ne zadržavaju duže od dva sata što je, kako kažu, najveća boljka mostarskog turizma. 

Nikakve koristi

Poručuju da bi se hitno moralo učiniti nešto na privlačenju kvalitetnijih gostiju, jer od ovog vida turizma ni oni ali ni grad općenito nemaju gotovo nikakve koristi.

-Mi smo svjesni da je kupovna moć svugdje u svijetu oslabila. Žalosno je reći, ali većina turista dođe samo u razgledavanje ili se odluči na kupovinu nekog suvenirčića od jedne do pet KM. Većina sadašnjih gostiju dolaze na izlet iz Međugorja. Njihovi vodiči ih, kako su nam i sami turisti potvrdili, već u autobusu upozore da ostave novčanike jer se navodno kradu, no to je samo način da ih se odvrati od trošenja novca u Mostaru - kazali su nam jučer pojedini vlasnici suvenirnica.

Turistički radnici nadaju se da će, kao i svake godine, u srpnju i kolovozu Mostar posjetiti kvalitetniji turisti koji su bolje kupovne moći.

Rad na kvalitetu

Također i Neum, naš jedini gradić na moru, već je počeo primati svoje prve goste.
Najveći broj njih dolazi na jednu ili dvije noći, ili samo na jednodnevno kupanje.
Stoga su u Neumu ove godine, kako ističe Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNŽ, počeli uveliko raditi i na kvaliteti samih gostiju koji će, dodao je, potrošiti novac u ovom gradu, a ne samo doći na kupanje.

Krešić ističe kako turizam u Neumu ne bi trebalo samo posmatrati kroz ljetnu turističku sezonu, već treba nastojati privući goste tokom cijele godine.

Dolazak starijih

- Ima najava da će u Neumu ove godine sezona trajati puno duže jer su osobe starije dobi iz Francuske i Njemačke već zakazale boravak do desetog mjeseca. Oni će tu biti na polupansionima, a svaki dan će odlaziti na izlete u Mostar, Međugorje, Dubrovnik i slično - kaže Krešić.

Privlačna blagajska Tekija

Slična je situacija i u Blagaju, čija je glavna atrakcija Tekija, smještena na vrelu Bune. Blagaj godišnje posjeti više stotina turista, no turizam je i u ovom mjestu još uvijek u cvatu. Kao i u mostarskom Starom gradu i u Blagaju turisti uglavnom troše novac na suvenire, kavu i ručak uz Bunu, ili samo dođu kako bi se fotografirali kod Tekije.

Dnevni avaz