Završne pripreme za Stolačku tarču

Stolačka tarča - srednjovjekovni sajam, Stolac, Stolac, Stolačka tarča - srednjovjekovni sajam, Stolačka tarča - srednjovjekovni sajam, Stolac

Organizacija ove manifestacije trajala je mjesecima i prvi cilj je bio oživljavanjem kulturno-povijesne baštine Stoca privući što više posjetitelja u ovaj grad. Intenzivno čišćenje staroga grada, aktiviranje mladih iz Stoca, suradnja sa Sveučilištima u Mostaru i Zadru, odnosi s medijima i javnošću, sudjelovanje postrojbi iz susjedne Hrvatske, osnivanje lokalne povijesne postrojbe, izrada autentičnih kostima i oružja rezultirali su izvrsnim najavama za 02. svibanj u Stolac.
Stari grad Vidoški je osvjetljen posebno za ovaj srednjovjekovni sajam jer program neće prestati niti kasno u noć. Grupa Sunce iz Neuma održat će koncert s početkom u 21h i obećava dobru zabavu svim generacijama.

Kako javljaju organizatori Općina Stolac i JU Radimlja, predstojeći produženi vikend pokazao se kao idealno vrijeme za organiziranje Tarčejer mnogi sugrađani planiraju put prema Jadranskoj obali i kao uspitnu stanicu odabrali su Stolac. Iako je početak tjedna bio kišovit, prognoze za vikend su puno povoljnije; ali organizatori su i na to mislili. Većina radionica će se održavati u šatorima i natkrivenim prostorima.

Veoma je važno naglasiti kako je ova manifestacija otvorenog tipa i neće biti naplate ulaznice za Tarču. Svečani program koji započinje otvaranjem u 12h dodatno je proširen sudjelovanjem Povijesno-plesne udruge Kontea iz Konjščine. Članice ove skupine koja izvodi renesansne plesove kažu kako ovim nastupom u Hercegovini otvaraju svoju plesnu sezonu. Konteaje s radom započela u jesen 2012.godine. Od samog početka ideja je bila da se napravi nova i kvalitetna, stručno vođena plesna skupina, u čemu nam je od samog početka pomogla baletna umjetnica i koreografkinja gđa. Vlasta Rittig iz Zagreba, koja osmišljava koregrafije dvorskih i društvenih plesova srednjeg vijeka i renesanse, kao i društvenih plesova 19.stoljeća, a sve to prema autentičnim povijesnim zapisima.
Već je naglašeno kako Stolačka tarča ima turističko-edukativni karakter, a osim povijesni postrojbi svoje mjesto zauzeli su i lokalnim proizvođači eko - hrane i samostalne manufakture. Posjetitelji će prilikom sajma moći kupiti prirodne proizvode i suvenire ručne izrade kao podsjetnik na prvu ''Stolačku tarču''.