U gospodarsko-poslovnu zonu ulažemo oko 150.000 KM kako bismo osigurali ostanak i opstanak u Stocu

stjepan bošković

... susreće lokalna vlast općine Stolac, problemu iseljavanja stanovnika, ulaganjima u poslovne zone..., ali i o suživotu u inrtervjuu za Večernji list govori načelnik općine Stjepanom Boškovićem.

Uskoro bi trebala početi izgradnja ceste Stolac - Neum. Što će to značiti za vašu općinu?

- Imajući u vidu kako će se taj projekt realizirati, još od 1973., kada je i zamišljen, te da će Stolac biti na prometnoj vezi između Mostara i Neuma, odnosno između naše obale i unutrašnjosti BiH, kao čvorište na toj cesti, to je od velikog značaja za našu općinu. Vidimo kako su proteklih dana potpisani ugovori za izgradnju dviju dionica koje će se graditi pa će vjerojatno biti potpisan ugovor i za tunel Žaba u sljedećih mjesec i pol dana. Počelo se intenzivno s izgradnjom te ceste i Stolac tu vidi svoju razvojnu priliku jer biti na jednoj prometnici koja je od značaja za BiH znači biti i dio samog razvoja države. Tako i općina Stolac očekuje takve rezultate od same ceste. Nadamo se kako početkom, odnosno nastavkom izgradnje ove ceste neće stati, nego da će se intenzivirati kako bi naša općina u sljedeće tri godine imala magistralnu cestu od Mostara, preko Stoca, pa sve do Neuma.

Usvojili ste proračun od oko 6,5 milijuna KM. U koje kapitalne projekte će se najviše ulagati u ovoj godini?

- Planirali smo oko 600.000 KM uložiti u vodoopskrbu općine, zatim oko 400.000 KM za izgradnju lokalnih cesta te oko 150.000 KM za nastavak izgradnje gospodarsko-poslovne zone. Vjerujem kako ćemo dobar dio lokalnih cesta modernizirati, kao i to da će veliki dio kućanstava iz naše općine dobiti pitku vodu. Uz navedeno, planirali smo kroz proračun ispratiti i zahtjeve svih korisnika prema Općini Stolac. To znači da nitko ne osjeti nedostatak novca koji bi spriječio obavljanje redovitih aktivnosti u tekućoj godini. Realizirajući sve to, nadam se da ćemo znatno podignuti kvalitetu života u našoj općini.

Koji su, po vašem mišljenju, najveći problemi s kojima se susreće lokalna vlast Stoca?

- Realno, najveći problemi su, vjerujem kao i u ostalim općinama u BiH, otvaranje novih radnih mjesta i osiguravanje uvjeta kako naš vitalni dio radnoga stanovništva ne bi napuštao BiH, a jednako tako i našu općinu. To je najteži projekt koji moramo ostvariti jer, ako njega ne ostvarimo, bojim se kako nećemo imati kome ove ceste obnavljati ni dovoditi vodu. Tako da najveći izazov i projekt s kojim se svi moramo pozabaviti, kako mi u Stocu tako i ostali diljem BiH, je raditi na zaustavljanju iseljavanja stanovništva.

Demografska slika BiH, ali i Stoca je loša, a stanovništvo sve više odlazi. Što lokalna vlast konkretno radi kako bi to spriječila?

- Imamo aktivne razgovore s predstavnicima u građevinskoj industriji i proizvodnji građevinskog materijala koji će raditi u gospodarsko-poslovnoj zoni. Realiziramo projekt izrade plastičnih proizvoda koji idu za inozemstvo, a očekujemo kako će u toj zoni doći i do realizacije projekta mesnoprerađivačke industrije. Osim navedenoga, pregovaramo i s metalskom industrijom, tvrtkom iz Mostara, kada je riječ o revitalizaciji gospodarskih objekata, kao što je, primjerice, tvornica građevinske armature. Ne trebamo zaboraviti ni tekstilnu industriju iz Mostara koja otvara proizvodni pogon u kojem će se moći pronaći 15-ak radnih mjesta. Sve to radimo u cilju realnog radnoga mjesta kako bi naši sugrađani mogli zaraditi plaću i samim tim stvoriti uvjete za ostanak i opstanak u Stocu, ali istodobno i kako bismo pokušali vratiti one koji su se već iselili.

Na Križevcu iznad Stoca ponovno se, nakon dulje vremena, dogodio vandalski čin, išarana su vjerska obilježja Hrvata. Kako to komentirate?

- Taj slučaj iscrtavanja i uništavanja nacionalnog spomenika ili mjesta molitve za jedan narod određenim porukama na tom Križu, odnosno na molitvenom oltaru, poruka je svima nama kako postoje još neke retrogradne snage u našoj općini koje ne misle kako bi Stolac trebao ići putem razvoja i stvaranja jednakih uvjeta za sve ljude koji ovdje žive. Na policiji je razriješiti taj slučaj iako iskreno sumnjam da će se to ikada razjasniti. Ostaje samo sumnja na moguće počinitelje.

Prema vašem mišljenju, kakav je suživot u Stocu?

- Nakon posljednjih izbora, kada su se stvari konačno raščistile i kada su se sve obmane koje su dolazile iz neke druge političke opcije razotkrile, danas imamo jako dobar suživot u Stocu. Na neki način i svi zajedno radimo na tome da život ovdje bude po mjeri građana, što će i u budućnosti biti jedini prioritet lokalne vlasti.