Tek 2022. godine završti će se cesta Neum-Stolac?

cesta neum stolac
cesta neum stolac

... vrijeme putovanja na ovoj dionici. U okviru projekta izgradnje magistralne ceste Neum-Stolac, u tijeku su radovi na dionici Stari Neum - Kiševo - Broćanac. Radi se, o završetku radova na poddionici Stari Neum - Babin Do (5,3 km), izgradnji ceste na poddionici Babin Do - Oštrovac (1,7 km) i tunela Oštrovac (190 m). A tu je i izgradnja ceste na poddionici Oštrovac - Broćanac u dužini od pet kilometara, javlja Faktor.ba.

Očekivani završetak radova je veljača iduće godine. ''Kad se okončaju ovi radovi bit će izgrađeno 12 kilometara ceste. U pripremi je ugovor za izvođenje radova na LOT 4 - poddionica Prapratnica - Hutovo (2,5 km ), uključujući i tunel Žaba (975 m ). Očekivani početak radova je rujan 2018. godine.

Na ostalim poddionicama u tijeku je postupak eksproprijacije'', rekli su za Faktor u JP Ceste FBiH. Dodaju da početak radova na svakoj dionici ovisi o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanju urbanističko-tehničke dokumentacije, odnosno građevinske dozvole.

''Planirano razdoblje implementacije ovog projekta je četiri godine, tako da je očekivani završetak svih radova na ovoj cesti 2022. godina. Uvažavajući činjenicu da je postojeća cesta Neum-Stolac širine tri metra s elementima trase za brzinu maksimalno 40 km/h, a da je nova cesta projektirana s elementima trase za brzinu 80km/h i kraća za pet kilometara, možemo zaključiti da će se vrijeme putovanja od Neuma do Stoca skratiti za više od 50 posto'', navode iz JP Ceste FBiH.

Radovi na projektu se finaciraju kreditnim sredstvima Europske investicijske banke i Svjetske banke, odobrenim kroz Program modernizacije magistralnih cesta u FBiH, i to za tri dionice.

Za završetak radova na dionici Kiševo - Broćanac predviđena sredstva su u iznosu 6,61 milijuna eura. Izgradnja dionice Broćanac - Cerovica će koštati 21,46 milijuna eura, a dionice Cerovica - Drenovac 12,79 milijuna eura. Eksprorijacija se finansira sredstvima JP Ceste FBiH i Vlade FBiH.