FOTO  Sv. Misa iz Stoca emitirana preko HRT

Na početku sv. Mise sve je nazočne vjernike, svećenike, biskupa i sve gledatelje HRT pozdravio stolački župnik don Rajko Marković. Župnikov pozdrav donosimo u cijelosti. Kompletno snimljena sv. Misa i prilog prije sv. Mise „Portret grada i župe" biti će postavljena na župnom portalu zupa-stolac.com po dozvoli HRT-a.

Pozdrav na početku sv. Mise, izravno snimane u Stocu preko HRT-a, 3. III. 2013. u 11,00 sati

Hvaljen Isus i Marija!


Pozdravljam vas sve draga braćo i sestre okupljene u ovako velikom broju, danas na treću korizmenu nedjelju ovdje u crkvi sv. Ilije Proroka u Stocu-Hercegovina. Srdačan pozdrav svim vjernicima, a posebno bolesnima, nemoćnima i starima te svim ljudima dobre volje koji ovu sv. Misu prate preko HRT. Ovom nedjeljom završava Tjedan solidarnosti hrvatskog caritasa HBK s Hrvatima katolicima u BiH pod geslom: „Vjera bez djela je mrtva". Zahvaljujemo Crkvi u Hrvatskoj za sve što čini za nas Hrvate katolike u BiH. Predsjednik Caritasa HBK je mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, koji je danas s nama u Stocu i predsjeda ovoj sv. Euharistiji i uputit će nam svoju pastirsku riječ pod ovom sv. Misom, pa mu u ime sviju vas i svoje osobno ime izražavam srdačnu dobrodošlicu. Oče biskupe, dobro nam došli!

Preuzvišeni, dolazite u jedan povijesni grad u kojemu je kršćanstvo zaživjelo već u prvim stoljećima, dolazite među vjerni hrvatski, hercegovački puk čija je vjera jaka i neslomljiva, kao i ovaj hercegovački kamen žestac. Imali smo tešku i mučeničku povijest, ali i hrabre i uzorne duhovne pastire, koji su odgovorno stali na čelu ovoga naroda i neustrašivo ga vodili kroz bure i oluje. Svjesni smo da stojimo na braniku i svoje katoličke vjere i svoga hrvatskog naroda. Ostali smo i ostat ćemo na ovom raskrižju vjera i kultura čuvajući i živeći sve one neprolazne vrijednosti, koje smo stekli u svojim obiteljima.

Oče biskupe, vi ovdje stojite pred ovim vjernim hercegovačkim pukom, koji voli i poštuje svoje duhovne pastire, koji zna i koji je uvijek u povijesti znao prepoznati što je dobro, a što je zlo i uvijek se opredijeliti i prihvatiti ono što je dobro i ta ga je vrlina održala na ovim povijesnim ognjištima kroz mnoga stoljeća.
U ovoj koncelebraciji sudjeluju i braća svećenici, koje srdačno pozdravljam: don Željko Majić, generalni vikar hercegovačkih biskupija, mons. Stjepan Večković, kancelar Zagrebačke nadbiskupije, don Ante Komadina, ravnatelj caritasa Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije i don Milivoj Galić, svećenik Mostarske biskupije u miru.

Pozdravljam stolačkog gradonačelnika gosp. Stjepana Boškovića i ostale predstavnike civilne vlasti.

Braćo i sestre! Ova se sv. Misa emitira iz župe Stolac, koja se nalazi u starodrevnoj Trebinjskoj biskupiji. Stolac je općinsko i dekanatsko sjedište, koje je obilježeno brojnim kršćanskim povijsnim toponima iz najstarijih vremena: Križevac, Krstine, Križane, Crkvine, Vidoštak, Vidoški, sve su to nazivi koji Stolac stavljaju u najraniju kršćansku povijest. Na Centru našega grada bila je, po sudu brojnih povjesničara i arheologa, biskupija Sarsenterum iz 5. i 6. st. s lijepom crkvom, koja je srušena 1519. naredbom sultana Selima I. Javuza i na njezinim temeljima napravljena džamija Selimija.

Crkva je u posljednje vrijeme u Središtu Stoca otkupila prostor i započela gradnju duhovno-pastoralnog centra Trebinjsko-mrkanske biskupije sa zvonikom, čija su zvona po prvi put nakon 500 godina zazvonila, pred Božić prošle godine, na radost svega puka kršćanskoga. Stolac ima svoju bogatu kršćansku i kulturnu povijest, ali sigurno ima i obećavajuću budućnost.

Preko 300 mladih ove župe aktivno je uključeno u život i rad župe kroz 15-ak skupina, zajednica i društava od pjevačkih i ministrantskih pa do folklornih i športskih. Prošle godine naš biskup Ratko je osnovao Djelo za duhovna zvanja u koje se uključilo 344 osobe stolačke župe, a među njima najviše mladih. U velikom broju naših obitelji još uvijek odzvanja večernja molitva. Moderni poroci, kao što su droga, alkohol i nemoral, hvala Bogu još uvijek nisu našli uporište na ovom prostoru. Natalitet nam je jači od mortaliteta što ulijeva nadu za budućnost. E sada, pitamo se: Može li biti bolje? Naravno da može, jer sv. Pavao kaže: Tko misli da stoji, neka dobro pazi da ne padne!

Nalazimo se u Godini vjere. Valja nam se vratiti izvornim vrijednostima koja su naš hrvatski narod održali u burnoj povijesti. Naš biskup je u Godini vjere posebno težište stavio na obitelj: Obitelj - žarište vjere, a najodgovorniji su za obitelj muž i žena, otac i mati.

Oče biskupe, ovu sv. Misu prikažite Bogu na čast, a nama na spasenje da osjetimo radost u svome životu i u svojoj obitelji, pa da zaista naše obitelji postanu žarište vjere, a to ne možemo bez obraćenja. Uputite nam danas svoju pastirsku riječ ohrabrenja u vjeri da svi postanemo bolji, da se znamo radovati, da znamo druge poštivati i da znamo bližnjega u potrebi pomoći, a to je i cilj današnjega susreta ovdje u Stocu Crkve iz Hrvatske s Crkvom u BiH. Bože daj da tako bude i zauvijek ostane. Amen!

Zahvala na kraju sv. Mise


Zahvaljujem ocu biskupu Josipu, braći svećenicima, svima vama nazočnima i gledateljima HRT na sudjelovanju u ovoj sv. Misi. Svima onima koji su, na bilo koji način, pomogli oko priprema i organiziranja današnjeg slavlja iskrena hvala!