STOLAČKA TARČA: Na srednjovjekovnom sajmu u očekuje se čak 6000 posjetitelja

tarča
Do ovoga trenutka smo dogovorili dolazak 15 viteških skupina iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke, Mađarske, te po prvi put imamo skupinu i iz Rumunjske. U ovom zadnjem slučaju nas raduje činjenica kako ovu skupinu nismo mi zvali, nego su nas oni pronašli i kontaktirali, ističe Vujnović

U gradu na Bregavi već su u tijeku pripreme za petu srednjovjekovnu manifestaciju Stolačka tarča, koja iz godine u godinu bilježi sve više posjetitelja, ali i gostiju iz inozemstva, a ove se godine održava 10. i 11. svibnja.

Ante Vujnović, ravnatelj JU Radimlja, koja je s Općinom Stolac i organizator manifestacije ističe da su očekivanja da će ovogodišnja tarča nadmašiti lanjsku.

„U prvom redu, ako Bog da, očekujemo lijepo i sunčano vrijeme, što je prvi i osnovni uvjet. Nakon toga, obzirom da imamo rast broja i sudionika i posjetitelja, očekujemo oko 6000 turista, što domaćih, što inozemnih. Nama koji smo od prvog dana uključeni želja je i da se naši Stočani aktivno uključe, ne samo u organizaciju, nego i u implementaciju Tarče", istaknuo je on.

Do sada 15 viteških skupina

Manifestacija će i ove godine imati međunarodni karakter.

„Do ovoga trenutka smo dogovorili dolazak 15 viteških skupina iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke, Mađarske, te po prvi put imamo skupinu i iz Rumunjske. U ovom zadnjem slučaju nas raduje činjenica kako ovu skupinu nismo mi zvali, nego su nas oni pronašli i kontaktirali", ističe Vujnović.

Dodaje da čekaju odgovor još 2 skupine, i s njima će se broj sudionika (vitezova), ali i domaćih volontera (gubavaca, stražara, tamničara, zatvorenika) popeti na 120, što je već veoma respektabilna brojka i za brojne financijski jače organizatore sličnih manifestacija u našem bližem i daljem susjedstvu. Za istaknuti je da ova manifestacija postaje svojevrsni stolački brend.

„Želimo ovogodišnjom Stolačkom tarčom osigurati vodeće mjesto kad je u pitanju organizacija oživljene povijesti u Bosni i Hercegovini, ali i šire, posebno ako se zna da je ovo već postao brend ne samo Stoca, nego i čitave Hercegove zemlje", zaključio je Vujnović.

Petak i subota

Tarča pada u petak i subotu, održava se u popodnevnim satima, upravo kako bi se prilagodilo gostim dolaze u Stolac, ali i sudionicima kojih će biti u dosad najvećem broju. Čišćenje starog grada od korova, niskog raslinja, kao i priprema terena za smještaj brojih viteških skupina iz Europe je krenula prije nekih 15 dana. K. Perić

Dnevni list