FOTO  Stolac: Otvoren sajam „Hercegovački plodovi Mediterana“

Nevenko Herceg

Otvarajući Sajam kojem su organizatori Općina Stolac i Udruga hercegovački plodovi Mediterana, a pokrovitelj Federalno ministarstvo okoliša i turizma, ministar Herceg je naglasio kako je i ovaj sajam još jedna potvrda da Hercegovina ima izvrsne predispozicije za pozicioniranje na turističkom tržištu ne samo kao destinacija koja plijeni prirodnim ljepotama i bogatom kulturno-povijesnom baštinom već i bogatstvom tradicionalne, autohtone i kvalitetne ponude domaćih poljoprivrednih proizvoda.

- Ovaj sajam na najbolji način promovira i neraskidivu simbiozu turizma i domaćih poljoprivrednih plodova, osobito tipično mediteranskih plodova poput masline, smokve i šipka koji su donedavno bili gotovo zaboravljeni, a riječ je o prvim kultiviranim plodovima, naglasio je ministar Herceg upućujući čestitke organizatorima koji su i u ovoj ekonomskoj krizi uspjeli organizirati respektabilan sajam kojim se daju dodatni impulsi održivom razvoju Stoca i Hercegovine, ali i cijele Federacije BiH.

- Posebno nas raduje činjenica da su lokalne zajednice i domaći gospodarstvenici ne samo iz turističkog sektora, nego i iz sektora poljoprivrede, spoznali kako se na bogatstvu prirodnih proizvoda, tradicije, stila i načina življenja, može izgraditi prepoznatljiv turistički identitet i stvoriti turistički proizvod koji će zadovoljiti i najzahtjevnijeg gosta jer će uistinu nuditi vrijednost za novac, kazao je ministar Herceg podsjetivši kako naša ruralna područja kroz razvoj turizma i poljoprivrede dobivaju šansu da opstanu, kako sa stajališta demografske obnove tako i sa stajališta gospodarske obnove i razvoja, istovremeno čuvajući svoju izvornost i čistoću. - Vrijeme pred nama puno je izazova i opravdanih očekivanja svih nas.

Ono što nam u ovom trenutku treba jeste veći stupanj zajedništva, suradnje, nadmetanja u činjenju i u radu. Bog nam je dao prirodne ljepote. Na nama je da ih poštujemo, živimo i stvaramo u skladu s njima. Jasno je da za ostvarenje tog cilja svi moramo uložiti dodatne napore i poboljšati kvalitetu usluga, ali i razvijati i njegovati kulturu poštovanja prirodnog, izvornog i svojega upravo na način kako to rade danas ovdje nazočni izlagači, završio je ministar Herceg proglašavajući otvorenim treći sajam Hercegovački plodovi Mediterana koji se od danas do 2. listopada održava u Stocu.

Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera, a biti će održane brojne stručne radionice i okrugli stolovi na kojima će sudjelovati stručnjaci s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Agromediternskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara. Rezultati natjecateljskog dijela sajma odnosno komisijske ocjene izložbenih eksponata plodova i prerađevina: šipka, smokve i masline biti će poznati u večernjim satima u petak, 1. listopada kada će najboljim izlagačima biti dodijeljena i prigodna priznanja.