FOTO  Stolac: Održana osma po redu Vidoška pjesnička noć 2018.

Vidoška pjesnička noć 2018, Stolac
...jedinstvena u BiH, a organizira je Matica hrvatska Stolac u suradnji s Općinom Stolac. Kako i priliči okupila je ponajbolje pjesnike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nakon obraćanja Stjepana Boškovića, načelnika općine Stolac led je probila prva skupina pjesnika, stihove su tako govorili Luko Paljetak, Anita Martinac, Sanijela Matković, Ivan Baković, Srećko Marijanović i Marina Kljajo Radić.

Svi izvođači nagrađeni su prigodnim darovima i zahvalnicama, ali je samo jedan književnik s Radimlje otišao ponosno noseći nagradu Hrvatski stećak, rad akademskog kipara Stjepana Skoke. Nagrada je to koju Ogranak Matice svake godine dodjeljuje za osobit doprinos hrvatskoj književnosti, a ovogodišnji nagrađenik je Mile Pešorda.

Književnik, prevoditelj, urednik i dobitnik prestižnih književnih nagrada i jedan od inicijatora i potpisnik glasovite Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku. Nagradu je uručio predsjednik Matice hrvatske Stolac dr. Mladen Bošković koji je izjavio da je iznimno ponosan na tradiciju Vidoške pjesničke noći koja uvijek iznova zove na susrete i druženja, raste, razvija se i razvija nas.

Pjesničku večer svojim stihovima zatvorili su; Drago Štambuk, Ivo Raguž, Marko Tokić, Stjepan Šešelj i Boris Njavro.

Matica hrvatska Stolac tiskala je i posebnu publikaciju „Vidoška pjesnička noć" koju je uredio književnik Ljubo Krmek. Publikacija predstavlja manifestaciju i njezine ovogodišnje sudionike, donoseći podatke o njima te pjesme koje je publika mogla čuti. Večer je glazbom uljepšala klapa Aurora.

Vidoška pjesnička noć stekla je status prestižnog književnog susreta čiji sudionici ne kriju radost što upravo na Radimlji mogu progovoriti jezikom svojih pjesničkih ostvaraja.

stolac.co