FOTO  Stolac: Održan veliki predizborni skup HDZ-a i HNS-a BiH

hdz stolac
Program obilježavanja je započeo u središtu grada polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim braniteljima i molitvom koju je predvodio stolački župnik don. Rajko Marković.
Visoko izaslanstvo HDZ BiH predvođeno predsjednikom HDZ-a i HNS-a BiH i kandidatom za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dr. Draganom Čovićem i potpredsjednikom HDZ BiH i predsjednikom Općinskog odbora Stolac, kao i nositeljem liste HNS-a za Parlament Federacije BiH, dr. Mladenom Boškovićem položilo je vijenac i upalilo svijeće u spomen svim poginulim braniteljima, koji su svoj život položili za obranu naše Domovine.

Nakon toga izaslanstvo se uputilo u dvoranu, gdje su ih u velikom broju dočekali članovi i simpatizeri HDZ BiH Stolac.
Na samom početku sve okupljene je pozdravio načelnik općine Stolac, Stjepan Bošković osvrnuvši se na gospodarsko-političku situaciju u općini, projektima od velikog značaja za Hrvate u ovoj općini.

Na obljetnici se obratio Zlatko Ževrnja župan Splitsko - dalmatinske županije, kao izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. „Drage stranačke kolegice i kolege, stranački partneri. Svi vi iz znanstvenog, kulturnog, gospodarskog života, iskrene pozdrave vam prenosim iz Hrvatskog HDZ-a. Večeras ovdje posebno pozdravljam sve hrvatske branitelje i ljude koji su dali svoje život za ovaj hrvatski narod. Osim toga što smo Hrvati, samo u dvije države, nas međusobno veže i dobra suradnja na raznim projektima, prije svega s mostarskim Sveučilištem, projekti cestovnog povezivanja i mnogo drugih stvari. Dragi prijatelji, mi smo isti narod u dvije domovine, i moram vam ponoviti rječi predsjednika Karamarka izrečene u Jajcu. Predsjednik je rekao kako Hrvati u Hrvatskoj neće mirno spavati dok Hrvati u BiH ne budu ravnopravni s ostala dva naroda. Kako bi se stvorili bolji i veći uvijeti za hrvatski narod koji ovdje živi, HDZ RH, daje maksimalnu potporu strankama okupljnim u Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH i dr. Draganu Čoviću kandidatu za Hrvatskog člana Predsjedništva BiH".

Predsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Stolac, dr. Mladen Bošković izrazivši veliko zadovoljstvo okupljenim brojem članova čestitao je svima obljetnicu, osvrnuo se na važne događaje u protekle 24. godine, a posebno na povijesnu pobjedu HDZ BiH u Stocu 1991. Zahvalio se svim dosadašnji članovima Inicijativnog odbora, prvim stranačkim entuzijastima u HDZ-u, svim dosadašnjim dužnosnicima u vlasti iz reda HDZ-a, pripradnicima hrvatskih vojnih formacija u ratu u BiH i RH, i svima koji su na bilo koji način do danas doprinosili radu stranke, obrani Domovine i hrvatskih interesa.
Posebna zahvala predsjedniku dr. Čoviću koji pomaže općinu Stolac u svim značajnim projektima. Iskreni pozdrav i zahvala dr. Ljubiću na sporazumu s dr. Čovićem, 2010 godine, kada ste kazali nećemo ići u vlast, da bi izdali svoj narod.
Dr. Bošković je u svom obraćanju pozvao sve nazočne da iziđu na predstojeće izbore, kazavši: „Ovi izbori će se odvijati u duhu: traženja jednakopravnosti Hrvata, pokušaju jačanja državnosti RS kod srpskog naroda i nastojanja unitariziranja Bosne i Hercegovine od bošnjačkih stranaka"
„HDZ BiH i stranke Koalicije su unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH za listopadske izbore dogovorili načela suradnje i zajedničkog nastupa. Naši rezultati na izborima će biti jasan znak da političko Sarajevo treba odustati od unitarističkih ideja. BiH složena državna jedinica i kao takva je predviđena ranijim dogovorima jedino moguća. Trebamo poručiti i političkoj Banja Luci da nema potrebe da „brinu" za nas, niti se trebaju pribrojavati našeg odnosa sa Sarajevom na njihovu štetu. Naši zahtjevi su jasni i nisu zatajni."
Dr. Bošković je dodao da HDZ BiH u Stocu svojim kontinuiranim radom pridonosi boljem razumjevanju sveukupnog stanja kod naših članova i simpatizera što pokazuju naši dobri rezultati na izborima.
Stoga, 12. listopada iziđimo svi na izbore, dajmo svoj glas strankama okupljenim oko HNS-a i našem „hrvastkom izboru" za člana Predsjedništva BiH, dr. Draganu Čoviću, jer taj naš mali doprinos je veliki uspjeh Stranke na sljedećim izborima, poručio je Predsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Stolac, dr. Bošković na kraju svog obraćanja.
„Svi okupljeni u završnom djelu naše kampanje ovdje u Stocu, hvala vam na ukazanom povjerenju svih ovih godina. Župane Ževrnja prenesite pozdrave predsjedniku Karamarku, i recite da će HDZ BiH sa strankama okupljnim u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) BiH, dobit ove izbore na prostoru BiH i da ćemo skupa surađivati, rekao je u uvodu svog izlaganja predsjendik HDZ-a i HNS-a BiH dr. Dragan Čović, te nastavio: „Cijenjeni predstavnici stranaka u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) BiH, s ovog skupa u Stocu šaljemo poruku onima koji su mislili da će graditi BiH bez Hrvata i hrvatskog naroda, sad će vidjeti da nije moguće nakon ovih izbora.
S ove pozornice upućujem veliki pozdrav onima koji su osnovali HDZ BiH ovdje u Stocu prije 24 godine, i veliko im hvala za to. Poseban pozdrav obiteljima koje su dali ono najvrijednije, onima koji su dali svoje živote, živote svojih najmilijih.
Pozdravljam i predstavnice Zajednice žena HDZ-a BiH, koje su prepoznale potrebu da se politički organiziraju i daju još jednu dimenziju projektima HDZ-a BiH, kroz šest godina djelovanja. Gradimo i našu Političku akademiju, da bi pripremili sve mlade ljude za buduće političke procese, a naša Mladež, koja je danas ovdje s nama, oni su okosnica dijelovanja HDZ-a BiH. Najnoviji projekt koji gradimo, to je naša Internet HDZ TV, ako su nas sputali za kanali na hrvatskom jeziku, mi smo im za to dali odgovor, a to je Internet HDZ TV, gdje će svi moći vidjeti i čuti jasne poruke koje smo večeras ovdje rekli. Nitko nas neće sputavati, organizirani smo i šaljemo poruku, poruku Hrvatskog narodnog sabora i zajedništva hrvatskog naroda.
U zadnje vrijeme sve se jače i glasnije čuje glas o poziciji i položaju Hrvata u BiH i iz Berlina, Bruxellesa pa i Washingtona, nadam se i duboko vjerujem da nam to ulijeva nadu i daje snagu da i dalje ustrajemo na jednakopravnosti hrvatskog naroda sa druga dva naroda u Bosni i Hercegovini.Svi oni koji su se pokusali nagoditii na svoje fotelje, vidjet će da to više nije moguce. Svima treba reći tko smo, što smo i kakvu BiH želimo.
Svaki put kad smo preuzeli obvezu izvršili smo je, pa i sada Hrvatski odgovor štiti ona područja koja su ugrozena u BiH, nakon izbora koalicija HNS-a okrenut će se budućnosti, a zato je za ove izbore i ponudila sedam odgovora ili rješenja za trenutnu situaciju i položaj Hrvata u BiH koji se mora što prije riješiti. Sedam odgovora koje je HDZ i HNS BiH sebi postavio kako bi ljudi u BiH bolje živjeli i radili, su: Ustavne promjene, Domovinski rat, Gospodarski rast, Socijalna politika, Obrazovanje i kultura, Vladavina prava Euroatlantske integracija", zaključio je predsjednik Čović.