Stolac: Do kraja godine očekuje se čak 11.000 posjetitelja

stećci

... BiH i koja je proglašena nacionalnim spomenikom, sačuvana su 133 stećka. Iz godine u godinu raste zainteresiranost domaćih i stranih gostiju za ovaj lokalitet, koji je samo ove godine posjetilo skoro 9.000 turista, piše avaz.ba.

Više gostiju

Ante Vujnović, direktor stolačke Javne ustanove "Radimlja", ističe kako ove godine bilježe enormno povećavanje broja gostiju te dodaje da do kraja 2015. očekuju da će premašiti cifru od 11.000 posjetitelja.

- Kada su u pitanju individualne posjete, dosta gostiju imamo iz BiH, Hrvatske i Crne Gore, zatim iz Skandinavije, Francuske i Italije. Što se tiče grupnih posjeta, dosta je Amerikanaca, Slovenaca, Francuza, Čeha, Nijemaca te gosta iz Japana i Kine. Oduševljeni su kako je Radimlja očišćena i lijepo pokošena te hvale naše osoblje zbog načina prezentiranja povijesti stećaka - kaže Vujnović.

S obzirom na to da kultura stećaka nije izašla izvan granica Bosne i Hercegovine, turiste, dodaje Vujnović, najviše zanima šta su to stećci.

- Za turiste, pogotovo iz istočnih i zapadnih zemalja, dosta su nepoznati tako da im mi objasnimo o čemu se radi - kaže Vujnović.

Očekuje da će već iduće godine stećci biti upisani na UNESCO-ovu listu kulturne baštine, što će itekako doprinijeti još većoj promociji ove i drugih nekropola.

Dolazak stručnjaka

- Ove godine očekujemo dolazak stručnjaka iz ICOMOS-a, a iduće je Samit UNESCO-a gdje bi se trebala donijeti ta odluka. Mi živimo za taj dan i iskreno se nadamo pozitivnoj odluci, jer će to zasigurno doprinijeti da se broj naših gostiju umnogostruči - naglašava Vujnović.

Ulaz košta četiri KM

Ulaz na nekropolu Radimlja košta četiri KM, a za grupne posjete dvije KM po osobi. U cijenu su uključeni besplatan parking i korištenje sanitarnog čvora.

- Nažalost, prije Stoca nema restorana gdje se gosti mogu osvježiti, ali na Radimlji imamo nekoliko frižidera sa sokovima i vodom. Postavili smo i klupe u hladovini. Planiramo uvesti i suvenirnicu - kaže Vujnović.