FOTO  Općina Stolac pristupila mreži Adriatic Greennet

Adriatic Greennet, Stolac

...potpisala je dokument o pristupanje mreži Adriatic Greennet. To je mreža malih Europskih gradova s bogatom kulturnom tradicijom. U sklopu ovoga dokumenta potpisan je i Memorandum o razumijevanju koji se zalaže za sljedeće vrijednosti: promicanje usvajanja, od strane lokalnih zajednica, načela koja su donesena u sklopu Agende 21 za kulturu kroz obuku lokalnih stručnjaka i dionika; podrška razmjenama iskustava i dobrih praksi kroz organiziranje zajedničkih sastanaka neprofitnih udruga, škola, ekonomskih i društvenih organizacija; priključenje i otvoreno sudjelovanje drugih lokalnih zajednica, uključujući i one iz drugih država, u projektu "I care for..." i samoj mreži; identificiranje mogućih EU tendera i poziva za podnošenje prijedloga zajedničkih razvojnih projekata koji se tiču promicanja kulturnog i prirodnog naslijeđa Do sada su mreži pristupili gradovi Tarcento i Aquileia u Italiji, općine Rakovica i Rab u Hrvatskoj, Općina Bač u Srbiji, Piran u Sloveniji, te Čapljina u Bosni i Hercegovini.

Cilj mreže je građenje stabilne mreže lokalnih zajednica s ciljem poticanja komunikacije, međusobnog razumijevanja i razvoja europskih vrijednosti i identiteta. U pratnji s Načelnikom općine bili su još i predstavnici Udruge „Neveš" Boljuni gosp. Marinko Šutalo i JU Radimlje Ante Vujnović.

Načelnik općine Stolac gosp. Bošković je istaknuo nadu kako će ovo biti jedan novi korak u kreiranju zajedničke europske budućnosti kroz razne projekte koji će se uraditi između ovih gradova. Izrazio je zadovoljstvo što se i općina Stolac priključila ovoj mreži posebice ako se zna kako je kulturno-povijesna baština Stoca jedna od najbogatijih u Bosni i Hercegovini.