Nakon 500 godina ponovno će zvoniti zvona u Stocu

Stolac, škola, štrajk, Stolac, dan općine, Stolac, zvona, biskupija
Točnije, zgradu bivše robne kuće "Stočanka", u samom središtu Stoca, biskupija je zakonito otkupila te su još ljetos krenuli i prvi radovi na izgradnji spomenutog centra, koji će biti i povijesni vjerski projekt na ovim prostorima, piše vecernjak.

Podignut toranj

U strogoj blizini tog budućeg centra još u vrijeme Otomanskog carstva postojala je crkva koju je 1519. sultan Selim porušio i tu se izgradila džamija. Iznad sakralnog dijela budućeg pastoralno-duhovnog centra u Stocu već je podignut i toranj visine 33 metra te kupola s križem. Na tornju će biti tri zvona koji se trenutačno izlijevaju u Austriji pa se prema nekim procjenama već do Božića može očekivati da u središtu Stoca ponovno, nakon više od 500 godina, zazvone zvona. Na samom gradilištu u Stocu nema zastoja i sve je po planu pa stolački vjernici se nadaju kako bi za Božić mogli slušati zvona s ovog sakralnog objekta čiji se potpuni završetak očekuje sredinom 2013.godine.

"Ovo je zaista lijepa stvar za sve nas katolike u Stocu jer je ovaj grad i njegov vjernički puk napokon dočekao da bude središte biskupije. Ovaj će objekt biti mjesto molitve, druženja i jačanja ljubavi prema Bogu i svim ljudima dobre volje", kaže jedan Stočanin dok s kolegama iz kafića promatra ovo gradilište u Stocu.

Otvorena svim ljudima

Iz biskupije mostarsko-duvanjske i trebinjsko-mrkanske još su ranije istaknuli kako žele da ta buduća ustanova u Stocu bude otvorena svim ljudima na procvat misli, etičkih zasada i estetskog osjećaja što rađaju radošću i zahvalnošću a što su vrijednosti koje oplemenjuju pojedince i društvo, povijest i svijet. Tako se ukazala i potreba da Stolac podigne i organizira duhovno-pastoralni i kulturni centar Trebinjske biskupije.