Kod Stoca nezapamćeni masakr stoke: Zvijeri stočaru Đuri Radiću zaklale 62 ovce!

ovce, Stolac, vukovi
bile su riječi Damira Radića iz Crnića, koji nam je javio vijest o nezapamćenom događaju u selu Poprati južno od Stoca, prema Neumu.

Pošto vijest zvuči nevjerojatno, raspitujemo se i kod kolege Ive Raguža iz Stoca, koji potvrđuje informaciju, te ponavlja da nešto slično nikada nije čuo.

Uglavnom, u noći s petka na subotu vjerojatno oko ponoći, vukovi ili čagljevi za sada to sa sigurnošću nitko ne može utvrditi, na imanju stočara Đure Radića, zaklali su 62 ovce!? Inače, u stadu je bilo 85 ovaca. Ovce su bile u staji poluzatvorenog tipa. Uz zaklane još je nekoliko naklanih ovaca, koje će teško preživjeti. Slike su jezive, tuga velika, domaćin zatečen štetom odsutan, ne može govoriti. Ne pomažu ni riječi utjehe susjeda. Kako će i pomoći, kada je ovaj stočar u jednoj noći praktično izgubio skoro sve! Nisu to samo 62­je ovce tu je približno toliko janjaca, od čije prodaje žive Đuro i njegova obitelj. Da se nešto slično dogodilo na Bjelašnici, Vlašiću ili po stočarstvu čuvenoj makedonskoj Šar planini i tamo bi to bila senzacija, ali na jugu stolačke općine sve skupa djeluje riplijevski - vjerovali ili ne!

"Koje su to zvijeri bile? Koliko čopor? Moralo ih je biti bar deset, dvadeset", pitaju se okupljeni mještani", dovlačeći i prikupljajući zaklane ovce.

Stigao je i Zdravko Vujnović, predsjednik LD "Jarebica Kamenjarka" Stolac. Zvao je, kaže, odgovorne u općini koji bi trebali poduzeti daljnje poteze. Kaže također, kako u BiH vukovi i čagljevi nisu zaštićene životinje, te se za njihov odstrel plaća 100 KM. Tako priča šef stolačkih lovaca zatečen prizorom.

Susjedi pristižu dovozeći još naklanih ovaca.

"Moralo ih je biti bar deset", promišljaju u nevjerici. Jasno, nešto slično se doista ne pamti. Nije zabilježeno ni u predaji, ni u pričama bivših planištara koji su nekada na sjevernohercegovačke planine, Crvanj, Somine, Morine izgonili stoku!

Vremena nisu baš sjajna, ali Đuri i njegovoj obitelji mora se pomoći. Računica je jasna, trebao je od bređih sada zaklanih ovaca dobiti bar pedeset janjaca, svako je 200 KM, 10.000 KM! Za stočara je to pravo bogatstvo.

Autor: Dušan Musa | Radio Čapljina