Jesu li problem vitezovi, il' što dolaze iz Stoca

vitezovi, blagaj, zabrana, K. Perić

Biciklijada Humskom zemljom, projekt koji je podržala i Vlada RH doveden je u pitanje jer su vitezovi Herceg Stjepana nepoželjni u Blagaju. Osam bošnjačkih udruga i nevladinih organizacija s područja Blagaja i Mostara potpisalo je dopis u kojem se od mostarskog gradonačelnika, te PU Mostar traži da "reduciraju zakazanu manifestaciju za performans vitezova Herceg Stjepana iz Stoca jer je poruka koju oni šalju u Blagaju neprihvatljiva“.

Što konkretno u Blagaju imaju protiv vitezova, mladih i neopterećenih momaka iz Stoca, koji su kroz proljetnu manifestaciju Stolačka tarča oživjeli gradić na Bregavi iz dopisa se ne može konkretno iščitati.

"Za planirani sadržaj manifestacije performans vitezova Herceg Stjepana iz Stoca sa 'jednonacijonalnom' ikonografijom na lokalitetu tvrđave Starog grada Blagaj smo mišljenja da je skup veoma rizičnog karaktera koji može prerasti u incident neželjenih događanja. Ovakva iskazana bojaznost leži u činjenici da je Blagaj u vrijeme rata bio granatiran pokatkad sa nekoliko stotina granata dnevno sa Planinice i okolnih brda", kažu u zbunjujućem dopisu udruge i organizacije iz Blagaja. Nije jasno što stolački vitezovi, odreda mladi dečki koji su tada bili i djeca imaju s minulim ratom.

No u kojem je grmu zec biti će posve jasnije ako se spomene da Stolačku tarču organiziraju Općina Stolac i JU Radimlja, a nije nebitno podsjetiti ni na događaje iz 2016. kada su čelnici Inicijative za Stolac prekinuli izbore u tom gradu. Dakle, izvjesno je da je pozadina nedobrodošlice srednjovjekovnim vitezovima u Blagaju zasigurno debelo dublja od onoga što se može iščitati iz dopisa u kojem se još navodi da im nitko neće „jednostrano tumačiti historiju i šepuriti se u „viteškim odorama“.

Stolački vitezovi, kako saznaje Hercegovina info, iznenađeni su ovakvom reakcijom, osobito jer su im vrata otvorena širom regije, a evo zatvorena u susjednom Blagaju, a o svemu bi se trebali očitovati idući tjedan.

K.Perić