INTERVJU: Stjepan Bošković,načelnik Općine Stolac

Unatoč sveopćoj krizi i recesiji za Općinu Stolac više se ne vežu silna dugovanja prema dobavljačima a osobito djelatnicima u općinskoj administraciji.

Znatno se mijenja ukupna slika ovog područja i već su uklonjeni ratni obrisi pa se traže mogućnosti za nove iskorake a već se realiziraju brojni razvojni projekti. Cilj je unaprijediti ukupnu gospodarsku situaciju u čemu Općina Stolac nažalost dosta ovisi o privatizaciji i odlukama viših razina vlasti. O svemu učinjenom te planovima za ovu godinu i svim tim vanjskim kočnicama razvoja  govori  načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković.

- U kojoj je fazi obnova općinske infrastrukture i koji se projekti mogu izdvojiti kao vodilja ka poboljašnju ukupnog života u Općini Stolac ?
„ Dosta je toga učinjeno ali naravno da se na tome neće stati. Samo u protekle dvije godine za kapitalne projekte u Općini Stolac uloženo je preko 1,8 milijuna KM. Jako je bitna činjenica da smo rješili pitanje pitke vode za gradsko područje Stoca a u tijeku je i projekt vodoopskrbe na širem području Rotimlje i susjednih naselja. Vrše se ispitivanja podzemnih voda te bušotine pa se očekuje novi dotok vode od 5 litara u sekundi. To je posve dovoljno za ovaj dio Općine a ovakvi će se projekti nastaviti i ubuduće.

- U ova teška vremena sve su oči uprte u gospodarstvo i moguća radna mjesta. Gdje je tu danas Općina Stolac ?
„ Što se tiče razvoja gospodarstva i pokretanja proizvodnje Općina Stolac je nažalost žrtva nakaradno sprovedene privatizacije sa županijske razine koja nam je blokirala kompletnu gospodarsku infrastrukturu u gradu. Umjesto bar nekog pomaka naprijed privatizacija je potpuno osakatila ovdašnje gospodarstvo. Tu je Općina Stolac nažalost nemoćna ali zato trpimo ogromne posljedice. U proizvodnim objektima koji su privatizirani moglo se uposliti najmanje 600 radnika a to bi za Stolac bilo nešto neprocjenjivo vrijedno. Ne treba biti previše pametan ili mudar pa da se zaključi kako bi i polovica tog broja radnika prosto preporodila ovdašnje gospodarstvo i bila bi to poticajna injekcija za budući masovniji razvoj.

- Što se točno događa sa tim nekada proizvodnim gigantima u samoj gradskoj zoni Stoca?
„ Brojni proizvodni pogoni među kojima su Tvornica građevinske armature (TGA), Metal, Unis, Inkos, Interijeri...danas ili nikako ne rade ili je to na samom izdisaju. Svi su ti pogoni pod hipotekama banaka ili sudskim ovrhama pa se iz dana u dan to još više osipa i totalno propada. Stoga se ovakva privatizacija u Stocu pokazala kao prava rak rana od koje će se dugo osjećati posljedice. Sve su to ustvari gospodarske zone u samom gradu koje su se vrlo lako mogle ponovno pokrenuti i time bi se stvarala nova radna mjesta. Umjesto toga danas imamo samo pustoš i sudske procese te sudske i porezne ovrhe nad tim objektima. Stoga smo nažalost došli u situaciju da pored ovih već postojećih gospodarskih zona u samom gradu moramo ići u stvaranje novih gospodarskih zona izvan grada.

- Što se konkretno čini na tom planu gospodarskog oporavka Općine Stolac ?
„ Kako od provedene privatizacije nismo dobili ništa bili smo primorani tražiti nove načine oporavka stolačkog gospodarstva. Nema se vremena za čekanje pa smo već u fazi projekta otvaranja nove gospodarske zone Hodovo. U tijeku je izrada idejno-projektne dokumentacije nakon čega se ide u konkretnu realizaciju. Prometnica Stolac-Mostar, koja prolazi kroz Hodovo, čini se jako privlačnom za ovakve projekte i u planu je gradnja gospodarskih objekata i širenja na susjedna područja. Općina Stolac čini ogromne napore kako bi uspio ovaj projekt u kojem imamo konkretnu pomoć Federalnog ministarstva obrta i razvoja. Sada je sve to u tzv. papirnatoj fazi a nakon koje će se znatno brže moći odrađivati konkretni poslovi.

- Može li turizam biti nova stranica u razvoju stolačkog  područja ?
„ Baš zbog tih problema oko privatizacije gospodarskih subjekata turizam je nešto u čemu Općina Stolac vidi veliki napredak i iskorak u ukupnom razvoju. Stoga se i realiziraju određeni projekti razvoja turizma za koje na stolačkom području postoje idealni uvjeti. Uz lokalnu vlast u svim tim projektima svoj puni doprinos daju i međunarodne razvojne agencije UNDPY i HENDICEP kao i nevladin sektor. Dosta je prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti koje će se približiti turistima. Stoga svakako vrijedi istaknuti projekt gradnje jednog multimedijalnog centra na Radimlji, za kojeg se nadamo da će biti u funkciji do ljeta ove godine. Tako će se na jednom mjestu uz foto i video prezentacije promovirati sve ovdašnje kulturno povijesne vrijednosti. Uz nekropolu stećaka na Radimlji naša je Općina nadaleko prepoznatljiva po brojnim arheološkim i povijesnim lokalitetima među kojima su Badanj, Daorson, Boljuni, stari grad i stolačka tvrđava.

- U Općini Stolac u zadnje su vrijeme aktualni projekti obnove prometne infrastrukture. Hoće li se sve to i nastaviti ?
„ Već smo okončali projekte rekonstrukcije magistralne ceste M-6 kroz samo gradsko područje te nekih pristupnih prometnica.Isto tako sanirana su i dva gradska raskrižja a po prvi puta nakon rata obnovljeni su i semafori.To je jako bitno jer se bez semafora i uređenih raskrižja u Stocu nisu mogli polagati vozački ispiti.Sada je sve to uređeno pa smo poslali zahtjeve za ponovno odobrenje o mogućnosti polaganja vozačkih ispita.Svake se godine ulaže dosta novca u obnovu kako glavnih tako i sporednih prometnica a što se može vidjeti sa obje strane magistralne ceste od Čapljine do Stoca.Tako se za obnovu lokalnih prometnica u ovoj godini planira izdvojiti 500 tisuća KM. Time jasno pokazujemo kako se bolji uvjeti za život na jednak način stvaraju i u gradskom središtu ali i svim stolačkim naseljima.

- Zadnjih mjeseci dosta se prašine dizalo oko statusa Srednje škole Stolac. Bilo je dosta polemike a neki su željeli i njezino gašenje. Kakva je sada situacija ?
„ Nažalost,oko Božića su djelatnici Srednje škole Stolac od strane županijskog ministarstva školstva bili ucjenjivani plaćama - što je nezakonito i za svaku osudu. No, to se pitanje sada rješava i situacija je bolja jer su djelatnici dobili svoje plaće a imenovani v.d ravnatelj i novi koordinator. Nama je najbitnije da škola opstaje i Općina se jasno izjasnila kako u Stocu postoji Srednja škola na hrvatskom jeziku. No, time se ne spori drugima da imaju nastavu na svome jeziku. Iako su neki željeli njezin kraj ipak se mora znati kako uopće nije upitna Srednja škola Stolac. Županijski ministar školstva nije želio prihvatiti uredni Statut Srednje škole i tu je bilo dosta političkih igara, pritisaka pa i ucjena plaćama. Da stvar bude tragikomična taj isti županijski ministar (Esad Dželilović) prvo je tražio odstupanje bivšeg koordinatora Srednje škole Kasima Korjenića. Kada je ovaj odstupio onda ga je ministar imenovao za svoga savjetnika. Tu zaista ne treba nikakav komentar.

- Dokle je stigao proces legalizacije dodjeljenog zemljišta i izgrađenih stambenih objekata u novim stolačkim naseljima ?
„ Općinsko vijeće i druge nadležne općinske institucije već su odradili oko 80 % tih poslova i uskoro se očekuje  završetak preostalih aktivnosti. Tako su već legalizirana zemljišta i objekti u Bobanovom naselju, na Aladinskom brdu, Rotimlji i Hodovu a krenulo se sa legalizacijom u Vidovom Polju. Glede imovinsko-pravnih poslova ove će se aktivnosti po našim očekivanjima okončati još ove godine. U Općini Stolac je preko 800 parcela a vlasnici više nemaju problema sa legalizacijom svojih objekata. Sada se na te objekte mogu dizati primjerice i stambeni hipotekarni krediti i slične aktivnosti. Tako je već zabilježen promet nekim od tih nekretnina te je plaćan i porez. Došlo se u situaciju da  se primjerice dosta traži parcela u Bobanovom naselju.

- Kada će se općinska uprava preseliti u novi objekat i tako dobti znatno bolje uvjete za rad ?
„ Taj se projekt uspješno realizira pa se za nekih mjesec dana očekuje da ta nova zgrada bude spremna i onda slijedi nabavka opreme i uređenje interijera. U tome imamo potporu Federalne  Vlade i nadamo se da će tako i ostati. Stoga je realno očekivati kako će se Općina Stolac još u ovoj godini preseliti u te dosta uvjetnije prostorije u kojima će biti sve na jednom mjestu. To će svakako unaprijediti rad općinske uprave.


Frano Matić  | ČAportal