Hercegovački plodovi Mediterana: Šipak, smokva, maslina…., sve to ima zemlja ta

Hercegovački plodovi Mediterana, Stolac, K. Perić

Dvanaesti 'Hercegovački plodovi Mediterana' počeli su danas u Stocu. Uz veliki broj dužnosnika sa svih razina vlasti, Sajmu je već prvi dan nazočio i veliki broj posjetitelja.
„Već dvanaestu godinu Općina Stolac, zajedno sa Udrugom, organizira sajam 'Hercegovački plodovi Mediterana'.

Naravno, mi ovu razinu organizacije ne bi mogli ostvariti da nemamo podršku viših razina vlasti. Ovo je manifestacija međunarodnog karaktera, mnogi izlagači dolaze iz susjedstva, izlažu svoje proizvode i kroz ovaj sajam promoviraju svoje proizvode“, kazao je načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković.

Osvrnuo se i na konferenciju „Uloga mediteranskih kultura u razvoju turizma Hercegovine“ koja je održana nakon otvaranja sajma. „Općina Stolac tu vidi priliku u uvezivanju poljoprivrednih kultura s razvojem turizma i to je jedna velika prilika koju ne želimo propustiti i ovaj sajam koristiti kao jedan brend u ukupnom razvoju općine Stolac. Cilj nam je i omogućiti našim proizvođačima, da plodovi mediterana – maslina, šipak i smokva budu brend od kojeg će moći zarađivati i prehranjivati svoje obitelji i širiti svoja poljoprivredna gospodarstva“, ustvrdio je Bošković. Dodao je da je manifestacija 'Hercegovački plodovi Mediterana“ od velikog značaja za lokalne poljoprivrednike.

„Prije 12 godina to je bio samo jedan entuzijazam, dok danas već možemo govoriti o novim nasadima ovih kultura na prostoru Općine Stolac, gdje se traži u zakup zemljište kako bi se sadile ove kulture. Mnogo je toga urađeno. Osiguravamo uvijete da ljudi koji proizvode ovu sirovinu mogu proizvesti višak vrijednosti i od toga živjeti“, ustvrdio je Bošković.

Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore kazao je da Vanjskotrgovinska komora BiH uvijek podržava ove projekte, koji zapravo pokazuju spoj obiteljskog tradicionalnog gospodarstva, kao što je to ovdje slučaj, koji se pretočio u jedan međunarodni događaj. „Naravno da Vanjskotrgovinska komora nikada neće promatrati samo velike. Ovo obiteljsko gospodarstvo i ova tradicija je zapravo ono što nas čuva“, istaknuo je Vuković poželjevši još veći uspjeh manifestacije i još više posjetitelja.

Županijski ministar poljoprivrede Donko Jović kazao je da mu je osobito zadovoljstvo da u sunčanom Stocu može pozdraviti veliki broj posjetitelja u ime Vlade, a i svoje osobno. Kazao je da je Stolac jedan od pionira organiziranja ovakvih sajamskih manifestacija na području Županije, dok ih danas na području županije ima osamnaest. „Nije davno tako bilo kad sam s ove govornice poručio organizatorima da mi sve ovo polako miriše na međunarodnu manifestaciju. Danas, s nekih 120 sudionika iz BiH, Hrvatske i Crne Gore ona je uistinu dobila taj karakter. Uvjeren sam da će se broj zemalja iz godine u godinu sve više širiti“, ispričao je Jović. Dodao je da se u zadnje vrijeme nameće pitanje kako ono što je domaće brendirati i zaštititi. Kazao je da je u tom smjeru potrebno raditi i s administrativnog aspekta. „Evo jedna ekskluziva, na zadnjoj sjednici Vlade usvojili smo odluku o izradi strategije ruralnog razvoja za HNŽ. Suština te strategije biti će upravo to da se uveže poljoprivreda i turizam i zaštiti ono što je izvorno Hercegovačko“, ispričao je Jović dodavši da će biti osigurana i sredstva za pilot projekte u tom smjeru.

Zanimanja za domaće, organske proizvode nije nedostajalo, pa je gužva bila i na štandu zadruge Eko life iz stolačkih Dubrava.

„Predstavljamo naše proizvode – džemove, sokove, likere, maslinovo ulje i smokvenjak koji jedini u BiH radimo. Smokvenjak je proizvod od mljevenih suhih smokava, tucanih oraha i badema, grožđica i meda od kadulje. Upakiran je u atraktivnu/ekološku ambalažu i to je jedna energentska bomba“, ispričao je Damir Radić ispred spomenute zadruge.
Sajam 'Hercegovački plodovi Mediterana' otvoren je i sutra.

K.Perić