Hercegovački plodovi Mediterana

Hercegovački plodovi Mediterana, Stolac

Ova manifestacija predstavlja krunu uloženog cjelogodišnjeg rada i truda naših proizvođača prezentirajući i promovirajući njihove plodove i prerađevine.
Organizatori sajamske manifestacije Udruga Hercegovački plodovi Mediterana i Javna ustanova Radimlja naglašavaju kako je cilj manifestacije razvoj i povećanje proizvodnje šipka, smokve i masline i njihovi prerađevina te promoviranje, educiranje i populariziranje sadnje ovih kultura. Svečano otvaranje najavljeno je za petak, 30. rujna, u 11:00 sati.

U trajanju od 14:20- 15:45 sati očekuje vas sekcija ljekovito i aromatično bilje. Posebno mjesto unutar programa sajma imati će smilje, koje je već zauzelo vodeće mjesto među biljkama u Hercegovini. U prvoj je godini, ubrano i prerađeno otprilike tisuću tona smilja, što je našim proizvođačima zasigurno donijelo i solidan profit od ove popularne biljke. No, ovo se smatra tek početkom sadnje i proizvodnje, pa se realno očekuje da prinosi tijekom godina budu i do 5-6 puta veći. Trenutna procjena je da je zasađeno oko dvije tisuće hektara smilja, a planira se i daljnja sadnja.

Budući da ova manifestacija svake godine okuplja sve više izlagača koje obilazi sve više posjetitelja, uobičajeno je da se rad najboljih nagradi. U subotu, drugog dana održavanja sajma (08:00 -00:00 sati) održat će se odabir najboljih u trajanju od 12:00 - 13:00 sati. Najuspješnijim izlagačima dodijeliti će se nagrade za trud, rad i kvalitetu, a nagrade će uručiti predsjednik Organizacijskog odbora (Načelnik općine). Nakon toga u večernjim satima od 20:00- 00:00 sati predviđen je zabavni glazbeni program uz druženje posjetitelja i izlagača.
Cilj sajma je predstaviti plodove Hercegovine (Mediterana) kroz prezentiranje domaćih i stranih izlagača i očuvati vrijednost šipka-nar, smokve i masline te ako je moguće ostvariti dodatnu suradnju s potencijalnim partnerima. Kako bi se sve održalo na nivou, organizatori (Udruga Hercegovački plodovi Mediterana i Javna ustanova Radimlja) pozdravljaju sve uključene u aktivnosti promocije, organizacije i održavanja manifestacije.
S obzirom na izvanrednu ponudu događaja i asortiman izložbenih eksponata, te mogućnost nabavke plodova vrhunskog kvaliteta i drugih proizvoda, očekujemo Vašu nazočnost i uobičajeno ugodno druženje.