FOTO  FOTO:Otkriven spomenik poginulim braniteljima Stoca

Sveta misa zadušnica služena je u Crkvi sv.Ilije a onda  je povorka krenula ulicama Stoca do središta grada gdje upriličen središnji skup zahvale i sjećanja na sve poginule branitelje ovog grada.

Skupu su nazočila brojna izaslanstva iz cijele BIH te najviši dužnosnici hrvatskog naroda u BIH među kojima su bili Rade Bošnjak i Ilija Filipović.

Spomenik koji simbolizira jedra uz vodu, čiji je autor stolački arhitekt Robert Raguž, otkrili su roditelji poginulih branitelja a blagoslovio ga je stolački župnik don Rajko Marković. U ime djece poginulih branitelja skupu se obratio Damjan Puljić, a nakon njega i stolački načelnik Stjepan Bošković.

„ Danas slavimo i obljetnicu Lipanjskih zora i blagdan svetog Ante. Ovo je dostojanstveno mjesto na kojem trajno odajemo počast našim poginulim braniteljima. Gradnju ovog spomenika pokušali su osporiti nekakvim inspekcijama pa čak i prijetećim pismima. Napokon smo dočekali da se i ovaj grad zahvali svojim herojima koji su dali svoje živote i tako nam svima donijeli trajnu slobodu. Vrijednost ovog spomenika je oko 80 tisuća KM, od čega je skoro polovicu osigurala FBIH  pa stoga velika hvala predsjednici FBIH Borjani Krišto, ministru financija Vjekoslavu Bevandi i svim njihovim suradnicima. “ - istaknuo je načelnik Bošković te još jednom upozorio na potrebu jačanja zajednistva Hrvata, kako u ovom gradu tako i cijeloj BIH.

Gradnju spomen obilježja poginulim braniteljima u Stocu pokrenuli su koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Općina Stolac a glavni pokrovitelj je predsjednica FBIH Borjana Krišto.

Nakon otkrivanja spomenika vijence su položila i svijeće zapalila  brojna izaslanstva civilne i vojne vlasti i predstavnici hrvatskog naroda na svim razinama vlasti. Unatoč paklenoj vrućini skupu je nazočilo mnošto žitelja Stoca i njihovih gostiju iz cijele Hercegovine a na kraju je priređen i prigodni domjenak u vojničkim šatorima.

Tekst: Frano Matić | V. L. | ČA::portal
FOTO: Zdravko Jakiša | H. V. | ČA::portal