Cesta Stolac - Neum bi trebala biti gotova do 2022. godine

neum stolac, cesta, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima
...prilikom odlaska u jedini bh. grad na Jadranskom moru, trebala bi u cijelosti biti okončana 2022. godine, priopćeno nam je iz Javnog poduzeća Ceste FBiH. Prema pojašnjenju Cesta FBiH, planirani period realizacije ovog projekta je bio četiri godine, odnosno od 2017. do 2022. godine, a prošle godine su trebali početi radovi na dionici Kiševo-Broćanac.

'' Međutim, zbog kašnjenja efektivnosti kredita, početak implementacije Programa je pomjeren za 2018. godinu'', navode u Cestama FBiH. Do sada je na ovoj magistralnoj cesti, projektiranoj za brzine od 80 kilometara na sat, postavljen nosivi sloj asfalta samo na dionici Stari Neum - Kiševo - Babin Do u dužini od oko 5,5 kilometara. Da bi ovaj dio dionice bio u potpunosti završen, potrebno je postaviti i završni habajući sloj asfalta te prometnu signalizaciju, piše Faktor.ba. Osim toga, pribavljene su građevinske dozvole i završen je postupak eksproprijacije za dionicu Stari Neum - Kiševo - Broćanac, u dužini od oko 11,5 kilometara, a urađeni su projektna dokumentacija i elaborat eksprorpijacije za cjelokupnu dionicu od Stoca do Neuma, koja će biti duga oko 48 kilometara.

''Na temelju kompletirane projektne dokumentacije, projekt je uvršten u Program modernizacije magistralnih cesta u FBiH koji je, putem Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, upućen u proceduru odobravanja kreditnog zaduženja kod međunarodnih financijskih institucija. Predviđeno je financiranje kreditom Europske investicijske banke i Svjetske banke i to tri dionice: dovršetak radova na dionici Kiševo - Broćanac, za što su predviđena sredstva u iznosu 6,61 milijun eura (oko 13 milijuna KM), izgradnja dionice Broćanac - Cerovica, za što su predviđena sredstva u iznosu 21,46 milijun eura (oko 43 milijuna KM) i izgradnja dionice Cerovica - Drenovac, za što su predviđena sredstva u iznosu 12,79 milijuna eura (oko 25 milijuna KM) - navode iz Cesta FBiH.

Iako je ranije najavljivano da bi u studenom prošle godine trebalo da budu potpisani ugovori o izgradnji dionice Kiševo - Broćanac, to se nije dogodilo. Inače, ova dionica je podijeljena na dva dijela, odnosno LOT-a. ''Postupak donošenja Odluke o izboru najpovoljnijih ponuda je nešto duže trajao zbog složenosti postupka evaluacije i usuglašavanja s bankama, a vjerojatno je sve dodatno bilo usporeno i zbog kašnjenja efektivnosti kredita koji je to postao 7. listopada 2017. Odabrani su izvođači radova na dionici Kiševo - Broćanac (LOT 1 i LOT 2) i u tijeku je priprema pregovora o ugovoru i ugovora za potpisivanje.

Također je u tijeku i evaluacija ponuda za nadzor nad izvođenjem radova. Komisija JPCFBiH je izvršila ocjenu pristiglih ponuda i Izvještaj je poslan na odobrenje bankama EIB-u i Svjetskoj banci u prosincu 2017. godine. Nakon odobrenja, otvorit će se financijske ponude i izvršiti konačan izbor nadzora. Očekujemo da ugovori za izvođenje radova i nadzor nad izvođenjem na LOT-u 1 i LOT-u 2 budu potpisani do kraja siječnja 2018. Godine'', pojasnili su iz Cesta Federacije. Što se tiče ostatka ove buduće magistralne ceste, u tijeku su pripreme za raspisivanje tendera za dionicu Prapratnica - Hutovo, dugu oko 2,5 kilometara, na kojoj će se nalaziti i tunel Žaba, dužine blizu jedan kilometar.

Ovaj tender bi trebao biti raspisan do kraja siječnja. Istovremeno, intenziviraju se pripreme za eksproprijaciju zemljišta na području općine Stolac. Procjene govore da bi izgradnja cijele ceste od Stoca do Neuma mogla koštati 87 milijuna maraka.

abcportal.info