Bošnjačka djeca u Stocu neće u školu zbog kipa Gospe

kip gospe stolac
Nitko ne reagira
Tu informaciju za Dnevni list je potvrdio Asim Bajrić, predstavnik Vijeća roditelja spomenute škole napominjući da roditelji djece koja nastavu pohađaju po bosanskom nastavnom programu nemaju apsolutno ništa protiv Gospinog kipa.

- Nije problem kip Gospe, već je problem što je on vjerojatno tu postavljen da bi se u izbornoj godini u Stocu ponovno podigle nacionalne tenzije, kazao je Bajrić.

- Na Vijeću roditelja donijeli smo odluku da djeca Bošnjaka u čitavoj Općini u ponedjeljak neće ići u škole, a onda ćemo vidjeti kakva će biti reakcija nadležnih te ćemo shodno tome povući daljnje poteze, poručio je Bajri.

U dopisu koji je upućen na adrese nadležnih ministarstava u HNŽ-u i FBiH, te OESCE-u, upozorava se da djeca prekidaju nastavu u drugom polugodištu dok se navedeni problem ne riješi.

Načelnik Stoca Stjepan Bošković nedavno je objasnio kako je kip postavila engleska humanitarna organizacija te da kip nema nikakvu političku konotaciju. No, najavio je da će zbog pritužbi roditelja biti određena druga lokacija.

- Mi smo pokrenuli aktivnosti da iznađemo rješenje koje neće nikoga vrijeđati. Svako rješenje koje vrijeđa bilo koga i izaziva dodatni raskol nama ne treba i nećemo to raditi, kazao je Bošković.

Bajrić kaže da nekoliko mjeseci nakon što je Vijeće roditelja upoznalo nadležne općinske organe s ovim problemom još nitko nije reagirao niti ponudio rješenje, te su stoga roditelji odlučili povući potez - svojevrsni štrajk upozorenja.

- Mi ne želimo da naša djeca prestanu ići u školu, ali primorani smo ovako reagirati s obzirom da nas nadležni mjesecima ignoriraju, kazao je Bajrić.

Politizacija?
Kada je prije nekoliko mjeseci prvi put izbio problem oko Gospinog kipa reagirala je i šefica Ureda Vijeća Europe u BiH Mary Ann Hennessey kazavši da se postavljanje religijskih simbola jedne zajednice u prostor javne škole protivi principu inkluzivnog obrazovanja.

U razgovoru s pojedinim roditeljima doznali smo da još nisu upoznati s odlukom Vijeća roditelja, a dio njih smatra da ‘obje strane' u ovom slučaju koriste priliku za politizaciju problema, odnosno dizanje tenzija u izbornoj godini.

- Nažalost, nije to ništa novo u Stocu. Kip nema veze ni s čim, u pitanju su obostrani politički motivi, HDZ-u i SDA nedostaje ‘materijala', kazao nam je roditelj, koji iz razumljivih razloga želi biti anoniman.