FOTO  Ante Vujnović: Završne pripreme u tijeku, bogat sadržaj i preko 90 sudionika na ovogodišnjoj Stolačkoj tarči

Stolac, Stolačka tarča - srednjovjekovni sajam
...u starom gradu Vidoškom kod Stoca u petak 19. i subotu 20. Svibnja 2017., u organizaciji Javne ustanove Radimlja Stolac i Općine Stolac Iznimno je veliko zanimanje ljubitelja povijesti i tradicije stolačkog i hercegovačkog kraja za ovu tradicionalnu manifestaciju. Kako teku pripreme za ovogodišnju Stolačku tarču, što sve očekuje posjetitelje, tko će sve sudjelovati, u intervjuu za  portal www.politika24.net otkriva organizator i ravnatelj J.U. .Radimlja Stolac Ante Vujnović.

 Kako teku pripreme za ovogodišnji treći po redu Srednjovjekovni sajam Stolačka tarča?

Pripreme za ovogodišnju, 3. po redu, Stolačku tarču su u punom jeku. Zadnjih 10 dana angažirano je 15 osoba koje su aktivno pristupile čišćenju starog grada Vidoškog od korova i granja. Planirano je pročistiti pristupnu cestu, posjeći dio vegetacije koja uništava zidine starog grada, te pripremiti unutrašnji prostor kako bi bio prikladan za srednjovjekovni sajam.

Odakle sve dolaze sudionici koliko će ih sudjelovati na ovogodišnjoj Stolačkoj tarči?

Moram izraziti zadovoljstvo kako ćemo ove godine imati preko 90 sudionika koji će biti odjeveni u srednjovjekovne odore i haljine. Gosti nam dolaze uglavnom iz Hrvatske, ali ćemo imati i goste iz Slovenije, te uz naše momke iz Stoca ovaj sajam je postao međunarodni. Vitezovi nam ove godine dolaze iz Zagreba, Šibenika, Pakoštana (Vrana), Knina, Klisa, Požege (Orahovica), Paga, Koprivnice iJesenica (Slovenija). Naglasio bih kako smo imali ponudu čak iz daleke Ukrajine za dolazak jedne njihove viteške skupine, ali na žalost nismo u mogućnosti financirati njihov dolazak.

 Kakav program ove godine u dva dana 19 i 20. Svibnja očekuje posjetitelje?

Program će biti dosta vremenski kraći, ali sadržajno bogatiji. Tradicionalno idemo u mimohodu iz centra grada do vrha starog grada, gdje će službeno otvaranje biti u 16:00. nakon toga krenuti će bogati program za djecu, škole čarobnjaštva, predstave, radionice mačevanja i streličarstva, kao i sajam starih zanata. Prvu večer ćemo završiti s kratkim prikazom borbe u kojoj će herceg Stjepan na prevaru izgubiti stari Vidoški grad i morati pobjeći svojim saveznicima. U subotu program kreće u 16:00 kada će u velikoj kuli biti uprizorena srednjovjekovna tamnica (mučilište), hercegova blagovaonica, stari zanati, razne predstave, viteški tabori, srednjovjekovna hrana i piće, radionice mačevanja i streličarstva, čarobnjaštva. Vrhunac Stolačke tarče je povijesno uprizorenje borbe za hercegov grad u 19:30. Borbe će trajati satak vremena, ili dok Herceg Stjepan ne osvoji grad. Nakon toga kreće vrhunska vatrena predstava s iluzionistima iz Koprivnice, te će zabava trajati do dugo u noć uz Dj-a.

Središnji događaj Stolačke tarče je čin osvajanja grada, vode se viteške borbe. Možete li nam ukratko kako teče tijek osvajanja grada Stoca u Stolačkoj tarči?

Da, središnji događaj je osvajanje Hercegova grada u kojem vojska na čelu s herceg Stjepanom Kosačom nastoji na sve načine osvojiti grad koji su Mlečani dan prije na prevaru uzeli. Detalje vam neću govoriti, dođite i uživajte.

Organizirati ovakav zahtjevan projekt zasigurno nije lako. Tko vam sve pruža potporu i pomaže u realizaciji?

Glavna potpora u organizaciji ovakve manifestacije su ostali vitezovi hercega Stjepana, zatim općina Stolac na čelu na Načelnikom gosp. Stjepanom Boškovićem, marljivi djelatnici i volonteri JU Radimlje, kao i brojni drugi Stočani, ali i prijatelji Stoca.

S nestrpljenjem smo dočekali da UNESCO uvrsti nekropole stećaka Radimlja i Bojuni na popis svjetske baštine. Što to znači za Stolac i osjeti li se povećanje broja posjetitelja nakon te odluke koju smo svi priželjkivali?

Napokon smo dočekali i to da su nam čak dvije nekropole stećaka na Unesco-oj listi zaštićene svjetske kulturne baštine. Ovo će u budućem vremenu zasigurno biti pokretač razvoja turizma, ali i nekih drugih grana gospodarstva u ovim teškim vremenima. Već je sada primjetan veći broj turista na Radimlji, ali i u samom Stocu. Tu su još uvijek atraktivne lokacije u samom centru grada gdje se ističe obnovljena Tepa, zatim stari ilirski grad Daorson te stari grad Vidoški. Ono u što moramo usmjeriti svoje snage je promocija svih kulturno-povijesnih i prirodnih atrakcija u Stocu kako bi naš Stolac zaista bio biser Hercegovine.

 politika24.net