Stigao prvi toplinski val: U Hercegovini se očekuje 38 stupnjeva

Željko Majstorović, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, potvrdio nam je da će val vrućina trajati i narednih dana. Majstorović je dodao da nas tek u srpnju i kolovozu čekaju rekordne temperature.

Suho i vruće

- Svakog dana bit će toplije za dva do tri stupnja. Bit će i manjih pljuskova, ali se temperature neće znatnije spuštati. U Hercegovini će temperature dostizati čak 38 stepeni. Do kraja tjedna bit će toplo, suho i vruće, a u četvrtak i petak prve jutarnje temperature iznosit će iznad 20 stupnjeva. U subotu i nedjelju doći će do veće oblačnosti, ali se temperatura neće znatno promijeniti - kazao je Majstorović.

Zaštita od vrućina

Liječnici pozivaju sve građane da se pridržavaju uputa kako se ponašati na vrlo visokim temperaturama. Apeliraju da u organizam unose što više tečnosti, ali ne i gazirana pića. Građanima se, također, preporučuje da rashlade svoje domove, odnosno da sobnu temperatura drže ispod 32 stupnja tijekom dana.

- Nužno je izbjegavati hodanje po suncu od 10 do 17 sati. Rashladite tijelo, tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu, široku, svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir ili kapu i sunčane naočale. Pijte redovito i dovoljno tečnosti i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera - savjet je liječnika.

dnevni avaz