Spor Širokobriježana blokirao izgradnju Bijače

... biljnog i životinjskog podrijetla iz naše zemlje, nije ni počela zbog spora dviju širokobrijeških kompanija oko toga tko će ga graditi.

Na tenderu je posao dobilo građevinsko poduzeće A3 iz Širokog Brijega, a širokobriješki Hering žalio se jer tvrdi kako je poslao najpovoljniju ponudu, a ipak nije dobio posao. Cijeli slučaj završio je na Uredu za žalbe BiH koji će dati konačnu riječ o tome tko će dobiti posao vrijedan 4,042.535 maraka.

Brojke

Naime, granični prijelaz koji se treba graditi na južnom dijelu autoceste na koridoru Vc na granici s Hrvatskom gradi Uprava za neizravnano oporezivanje (UNO) BiH koja je raspisala tender, a ponude su otvorene 4. veljače ove godine.

Prilikom otvaranja najpovoljnija je bila ponuda konzorcija Hering i ITC-a Zenica i iznosila je 3,983.264 marke, dok je ponuda konzorcija A3 i Putovi Grude iznosila 4,027.538 maraka. Međutim, nakon nekoliko dana objavljeno je da je pobjednik tendera A3, jer je primijenjen tzv. preferencijalni faktor za domaće kompanije od deset posto.

Tako je ponuda A3 umanjena za deset posto, dok to nije primijenjeno za Hernig koji je također domaća kompanija, jer kako je obrazloženo iz UNO-a, nisu dostavili potrebni dokument za to. Tako je ponuda A3 spala na oko 3,8 milijuna i postala najniža.

Hering je uputio žalbu pozivajući se na to da je po Zakonu o javnim nabavama, odnosno naputku Vijeća ministara, preferencijalni faktor u 2012. bio 10 posto, a u 2013. treba primjenjivati tek pet posto. Po njihovoj računici, da je primjenjivana ispravna preferencija, oni bi ponovno pobijedili čak i da im nije priznat status domaće kompanije.

Međutim, iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH ističu suprotno, odnosno da je tender raspisan 26. prosinca 2012. godine zbog čega je uračunat faktor koji je vrijedio do kraja prošle godine i da su ponuđači s tim bili upoznati u tenderskoj proceduri. Drugorangiranom konzorciju -Heringu nije priznat ni status domaćih kompanija, što je također predmet ove žalbe.

Prema važećim propisima, pravo na preferencijalni tretman domaćeg je primjenjivo samo na ponuđače iz BiH i to u odnosu na ponuđače iz drugih zemalja. Treba napomenuti i to da se primjena preferencijalnog tretmana domaćeg koristi samo za potrebe usporedbe ponuda, a da se ugovor zaključuje na stvarnu cijenu iz najprihvatljivije ponude.

Stići će se?

Budući da je izgradnja međunarodnog graničnog prijelaza Bijača trebala već odavno početi, spor širokobrijeških poduzeća dodatno je zakomplicirao stvari i doveo u pitanje cijeli projekt.

Nedavno je i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Peter Sorensen obišao lokaciju Bijače i upozorio domaće vlasti da nema vremena za gubljenje.
Glasnogovornik UNO-a Ratko Kovačević kazao je jučer da je UNO odradio svoj dio posla.

- Mi se više oko graničnog prijelaza Bijača nećemo očitovati u javnosti sve dok cijeli proces ne bude završen, bio je kratak Kovačević uputivši nas na Ured za žalbe.
Tamo se jučer cijeli dan nitko nije javljao, tako da nismo mogli provjeriti kada će proces biti okončan.

Pomoćnik ravnatelja UNO-a Hajrudin Lagumdžija potvrdio je da je sve na Uredu za žalbe i vjeruje kako će oni brzo završiti svoj posao i odlučiti tko će dobiti posao.
Nakon toga UNO će s izvođačem radova potpisati ugovor. Iako se s početkom radova uvelike kasni, Lagumdžija vjeruje kako će se do 1. srpnja uspjeti izgraditi i staviti u funkciju Granični prijelaz Bijača, makar se radilo i u tri smjene.

Dnevni list