Šokantno: Cijene priključka su na elektro-mrežu utrostručene

struja, struja, poskupljenje, Zlatko Lagumdžija, struja, ep bih, ep bih, rundap, Sarajevo, svjetlost, FERK, struja
...za izdavanje elektroenergetske suglasnosti u Federaciji BiH, odnosno Republici Srpskoj, kao i da se predvidi mogućnost izdavanja elektroenergetske suglasnosti na neodređeno vrijeme.

Ekstra profit

Ovakav zahtjev upućen je nakon što je utvrđeno kako elektroprivredna poduzeća ostvaruju ekstra profit određujući posebne cijene prilikom izdavanja potrebne dokumentacije ili priključenja na elektrodistributivnu mrežu novoizgrađenih i obnovljenih stambenih objekata. Temeljem prijava građana utvrđeno je da lokalne elektrodistribucije naknade za priključak na elektro mrežu naplaćuju i do tri puta skuplje od uobičajenih. Ovakvim ponašanjem posebno su pogođeni povratnici koji obnavljaju svoje domove.

- Većina navedenih prigovora se odnosi na Elektrodistribuciju Tuzla. Naime, potrošači se žale da su podnijeli zahtjev za elektroenergetsku suglasnost i da je nakon podnošenja zahtjeva došlo do drastičnog povećanja troškova priključka sa 600 na 1.800 maraka. Poznato nam je da je u Tuzlanskoj županiji donešen Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih stambenih objekata i da je tijekom 2008. i 2009. godine podneseno oko 20.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, ističe ured državnog ombudsmana za zaštitu potrošača.

Samovolja poduzeća

Sličan problem postoji i u drugim dijelovima Federacije, dok je stanje u Republici Srpskoj nešto bolje. Samovolja elektroprivrednih poduzeća poprimila je takve razmjere da su morali reagirati i pojedini državni zastupnici, koji traže da se provjeri opravdanost razlika u cijenama priključenja na elektrodistributivnu mrežu u pojedinim dijelovima zemlje, kao i razlike u cijenama pristojbi za elektroenergetsku suglasnost.

Dejan Jazvić | VLM