VIDEO  Snježna idila na Kupresu i Blidinju

Snježna idila na Kupresu i Blidinju
Ilustracija / Twenty20

Dugo najavljivane sniježne padaline stigle su u Bosnu i Hercegovinu u utorak u popodnevnim satima, a među zahvaćenim područjima su Kupres i Blidinje.

Sadržaj se učitava...

Ugaženog snijega na kolniku  jutros ima na putevima u višim predjelima centralne, jugozapadne i istočne Bosne. Apelira se na vozače na maksimalno opreznu vožnju na tim dionicama.

Izdvajaju se putni pravci: Mokro-Podromanija, Trnovo-Foča, Bugojno-Kupres-Livno, Bugojno-Novi Travnik, Travnik-Donji Vakuf, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje.

Na putevima u nižim predjelima prometuje se po mokrom kolovozu, a upozorava se na učestale odrone na brojnim dionicama, kao i na učestale jake udare vjetra.

Apelira se na vozače da prije polaska na putovanje provjere informacije o stanju na cestama (putem telefona 1282, na web stranici i mobilnoj aplikaciji BIHAMK-a ), kao i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka zbog sanacijskih radova od 08.00 do 16.00 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16.00 sati na toj dionici prometuje se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana prometuje se dvosmjerno od 05.00 do 21.00 sat. Od 21.00 do 00.30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00.30 do 05.00 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova, prometuje se i na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (Potoci), Sarajevo-Trnovo (Krupac), Crna Rijeka-Mrkonjić Grad i Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište).

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je promet za teretna vozila i autobuse na prometnicama prema i od mosta graničnog prijelaza Brčko-Gunja, priopćeno je jutros iz BiHAMK-a.

Sadržaj se učitava...