Skandalozno: Pljačka naroda putem markica za zdravstveno osiguranje

... milijune maraka, naplaćujući premije zdravstvenog osiguranja, popularno zvane markice, piše večernji.ba.

Pljačka djece i invalida

Pljačka građana ove godine odvijat će se uz pomoć županijskih vlada koje nisu, a trebale su, prema odlukama Vlade i Parlamenta Federacije BiH, od plaćanja premija (participacije) osloboditi djecu do 15 godina, učenike i redovite studente do 26. godine života, potom vojne invalide, civilne žrtve rata, invalide s utvrđenom invalidnošću od 60 posto i više, članove obitelji poginulih branitelja, umirovljenike s minimalnim iznosom mirovine, osobe starije od 65 godina te osigurane osobe (štićenici socijalnih ustanova, korisnici socijalne skrbi, dragovoljni davatelji krvi, darovatelji dijelova ljudskih tijela u svrhu liječenja, nezaposlene osobe).

Vlada nema novca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto da odluku, kako su nam u Ministarstvu zdravstva FBiH kazali, "županijske vlade bespogovorno prihvate", one su se o nju oglušile te će se, kao što je Večernjak još prošle godine upozoravao, nezakonito uzimanje novca za spomenutu kategoriju građanstva nastaviti. Spomenimo da je federalna Vlada predložila, a Parlament Federacije još prije dvije godine osvojio odluku o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava, kojom se određeni osiguravatelji oslobađaju plaćanja premija na zdravstveno osiguranje. Umjesto da se odluka najvišeg izvršnog i zakonodavnog tijela vlasti u Federaciji BiH dosljedno primjenjuje, županijske vlade i njihovi zavodi za javno zdravstvo nastavili su od građana uzimati novac za premije zdravstvenog osiguranja (markice).

Dio krivice snosi Vlada Federacije BiH, jer nije napravila financijsku strukturu kojom bi financirala primjenu odluke o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava. Iz više izvora dobili smo informaciju da je sporna odluka napravljena bez jasne financijske strukture.