Skandalozno: Inspekcija razotkrila udrugu “Regina Dell Pace” u Zvirovićima?

Ovo je komercijalna djelatnost"- čulo se za jučerašnje inspekcijske kontrole zakonitosti rada i boravka stranaca u međunarodnoj nevladinoj udruzi Regina Dell Pace (Kraljica mira) u Zvirovićima, između Međugorja i Čapljine, nakon čega je oduzeto 12 putovnica volonterima iz Italije, koliko ih je tamo i zatečeno. To je bio samo mali dio onoga što se dalo čuti što su im sve imali za reći inspektori Služba za poslove sa strancima TU Mostar, od kojih su se neki i križali čuvši pojedine odgovore na brojne upite: gdje su vam štićenici?, može li se na web stranici udruge može pronaći cijena aranžmana u hotelu između 290 i 360 eura?..., dok su za to vrijeme Talijani, sve glasno niječući, povremeno u nevjerici mahali sklopljenim rukama. Unaokolo su ‘zjapili' prazni prostori predviđeni za smještaj najmanje 150 štićenika, velika dvorana, nogometno igralište, radionice za maloprodaju i zanatske aktivnosti... pod simboličnim nazivom Ne zaboravi me, a zatečeni Talijani su jedino priznavali da je puno skladište.

Pravi potez

- Iako su prije nekoliko godina osnovani za dobrotvorni rad s posebnim naglaskom na pomoć ratnoj siročadi, udomljavanju, pružanju edukacije i skrbi mladina s obiteljskim i socijalnim problemima, nezbrinutim, majkama i općenito ljudima koji pate, a za što su od općine Čapljina dobili u koncesiju zemljište od čak 70.000 m2 po simboličnoj cijeni od 1 KM po kvadratu, a što će se pokazati znakovito pravi potez jer se trenutačno u neposrednoj blizini gradi autocesta, jučer su zatečena samo dva štićenika-moglo se neslužbeno čuti, kao i to da je udruga, predstavništvo u BiH, Fabia Sgehdonia, vlasnika lanca tvornica ljepila, provodi veliki projekt -Horizonti mira (Orizzonti di Pace) s temeljnim kapitalom od 2000 KM (!?) te da dozvolu za realizaciji imaju od Federalnog ministarstva raseljenih i izbjeglih, što je opet krajnje neobično.

Nisu jedini

- Udruga nikada nije realizirala humanitarni projekt za koji je dobila zemljište po povlaštenoj cijeni. Temeljem registracije humanitarne udruge, istim je omogućen uvoz roba i materijal iz Italije bez plaćanja poreza i carine, čime je, sumnja se, proračun BiH značajno oštećen. Vrijednost izgrađenih objekata i ukupne investicije procjenjuje na 10,000.000 KM. Na žalost, ovo je samo jedan od brojnih "humanitarnih udruga" u Hercegovini - zaključuju mještani Zvirovića.

vecernji.ba