Završen četverodnevni filmski festival – MFF u Širokom Brijegu.

Ovo je prva veća nagrada koju je film dobio i zbog toga će mi uvijek biti najdraža – rekao je redatelj zahvalivši se publici, organizatorima i žiriju.                       

„Ciklusi“ su priča o dramatičnom životu i borbi mladog čovjeka Joška Morovića, čije studiranje fotografije i filmskog snimanja zaustavlja rak testisa koji se dalje širi na pluća. Samo ime dokumentarca temelji se na šest ciklusa koje je junak Gojunićevog filma  morao proći kao bi se izborio protiv opake bolesti.  Način na koji je autor pristupio svome glavnom liku, ujedno i prijatelju, presudio je da mu tročlani žiri koji je ove godine sastavljen od triju dama, Rade Šešić, Ibitsam Mara Ana i Elme Tataragić dodjeli Grand Prix – Jack Daniels i Kristalni projektor te osigura 3000 eura za daljnji rad.

Nakon svih odgledanih filmova odlučile smo se da prvu nagradu dodijelimo dokumentarnom filmu „Ciklusi“ koji govori o patnji mladog čovjeka, što je autor prikazao na jedan jako sofisticiran način – objasnila je  odluku žirija redateljica Elma Tataragić.

Druga nagrada od 1000 eura i Kristalni globus pripala je francusko alžirskoj produkciji „Kina je još uvijek daleko“ redatelja Maleka Bensmaila. Dokumentarac prikazuje malo alžirsko selo  izgubljeno u planinama Auresa pogođenog sedmogodišnjim ratom, a  snažan film sa zanimljivim likovima kako su ga procijenile međunarodno priznate redateljice pruža uvid u preživljavanje u društvu.

Ove godine, na inicijativu žirija dodijeljena je po prvi puta nagrada  Specijalno priznanje žirija i to redateljici Lauri Halilović  za simpatični film „ Ja, moja romska obitelj i Woody Allen“

- Bile smo impresionirane ukupnim odabirom filmova, a dokumentarac Laure Halilović na jedan razigran način pristupa teškoj i ozbiljnoj temi, dajući joj intimnost i osobni pečat autorice što nas je i iniciralo da osmislimo ovu posebnu nagradu – dodala je Elma Tataragić.

Prije samog proglašenja pobjednika 11. Mediteran film festivala na kojemu je u konkurenciji prikazan čak 21 dokumentarac, publika je imala priliku pogledati i prvijenac filmske radionice koja je ove godine organizirana po prvi put. „Desilo se desilo“ kako glasi naziv filma priča je o arheologinji Snježani Vasilj koja se bavi zaštitom nalazišta amfora u Hutovom blatu, a koju je dvanaest polaznika osmislilo, snimilo i montiralo na četverodnevnoj radionici.

Predavači od koji su budući redatelji imali priliku učiti bili su Vlatko Filipović i Zdravko Mustać, te članica žirija Rada Šešić, a za mentorstvo ovogodišnjeg izdanja filmske radionice zaslužni su Antoni Ćorić i Tomislav Bubalo.

(www.mff.ba)