Zahvaljujući izvozu, Feal ostvaruje odlične rezultate

feal, Široki Brijeg, feal, pogon, otvaranje

...aluminijskih profila, već u prva tri mjeseca ove godine je ravan rezultatima iz cijele 2008.", izjavio je za "Avaz" izjavio direktor Feala Tonćo Barbarić, koji je naglasio kako je zadovoljan proizvodnjom i prodajom u ovoj godini. On je istakao da će Feal u 2010. imati čak tendenciju rasta izvoza."Razlog za ovu tvrdnju je zaista naš uspjeh u zemljama Europske unije. Kupili smo jednu firmu u austrijskom Bregenzu, gradu koji se nalazi na tromeđi Austrije, Njemačke i Švicarske, i tu će nam biti punkt prodaje. Tu nam je komercijala za Europu i jako dobro funkcionira. Prioriteti za ovu godinu su nam ojačati poziciju na zapadnoeuropskom tržištu.

Istovremeno zajedno s nekoliko firmi iz Njemačke proizvodimo građevinske profile koje oni od nas kupuju", naveo je Barbarić. On je kazao kako je Feal lani uposlio mnogo radnika, dok je i u ovoj godini posao u širokobriješkoj firmi također našlo nekoliko kvalificiranih osoba. Jedno je sigurno, istakao je Barbarić, u Fealu u 2010. neće biti otpuštanja. Kao tužnu stranu priče Barbarić je naveo stagnaciju bh. tržišta u građevinskom sektoru.

"Investicije su drastično pale, tako da po pitanju zadržavanja prodaje nema nikakvog optimizma. Uz to, dolazi i činjenica da je bh. tržište još više od prošle godine smanjilo potrebe", naglasio je Barbarić.

On kaže da će Feal početkom naredne godine instalirati još jednu presu za aluminijske profile. Govoreći o mogućim ograničenjima za bh. firme u inozemstvu, Barbarić je rekao da ih nema ukoliko se na europsko tržište izlazi s kvalitetom i dobrom cijenom. Ove dvije pretpostavke, kaže on, garant su za uklanjanje predrasuda prema bh. proizvodima.