Zahvaljujući dolasku Kasparova Široki Brijeg postaje šahovsko središte regije

Zahvaljujući dolasku Kasparova Široki Brijeg postaje šahovsko središte regije

Koji je razlog da takva šahovska veličina kao što je Gari Kasparov dođe u svjetskim okvirima šaha mali Široki Brijeg?

Prvi i osnovni razlog dolaska Garija Kasparova u Široki Brijeg prije svega je humanitarni i bez ikakvih uvjeta. Dolazi kao prijatelj Šahovskog saveza Herceg Bosne i Šahovskog kluba Široki Brijeg. On želi pomoći razvoju šaha, odnosno prvenstveno razvoju škole šaha u našem klubu. Kasparov je dva puta dolazio u Bosnu i Hercegovinu, ali u Sarajevo, i nije bio upoznat sa razvojem šaha odnosno aktivnostima klubova u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine. Jedan od razloga dolaska je izbor čelništva svjetke šahovske organizacije (FIDE) i , kako je rekao u jednom intervju, osobne razočaranosti Sarajevom odnosno ljudima u Šahovskoj uniji koji dolaze iz Sarajeva grada kojega je na određeni način zadužio nastupajući za ŠK Bosna kada je istoimeni klub bio europski prvak, a koji ga ne podržavaju iako su obećali. Kasparov je veoma emotivna osoba i veoma ga je pogodila činjenica da BiH nije podržala njegovu opciju (Karpov) u predstojećim izborima u svjetkoj šahovskoj organizaciji (FIDE), dok su istovremeno ostale zemlje u našem okruženju prepoznale mogućnost prosperiteta šaha u sinergiji Kasparov-Karpov. U timu Kasparova je i Ivan Sokolov reperenzentativac BiH i predstavnik u FIDI i mi smo jedina država u svijetu koja nije podržala svog predstavnika.

Što ova posjeta konkretno znači za Široki Brijeg?

Ovo nije samo posjeta jedne velike svjetske osobe našem gradu, jer će Kasparov odigrati i simultanku sa članovima ŠK Široki Brijeg. Ova simultanka je humanitarnog karaktera i sav prihod od sponzora ići će u razvoj i školu šaha u Širokom Brijegu. Široki Brijeg je dobio jednog prijatelja i svakako će taj dan Široki Brijeg postati središte pozornosti ne samo bh već i svjetske javnosti. Nakon nedavno održanog seniorskog državnog prvenstva ovaj događaj će definitno potvrditi da je Široki Brijeg, nakon nogometa, košarke i šahovski grad. Posjeta ovakve šahovske veličine će svakako ostati trajno zabilježena ne samo u športskom životu Širokog Brijega.

Ovo je i promocija šaha kao umne igre?

Svakako i iskreno se nadam da će dolazak Kasparova potaknuti još masovniji dolazak mladih u školu šaha i pružiti im motiv za učenje šahovske igre kojom se produbljuje racionalnost, razvija logika i memorija. Danas u našoj školi šaha imamo 50 polaznika s čime se ne mogu pohvaliti i mnogo veći gradovi u BiH. Ovaj događaj bit će praćen na svim svjetkim šahovskim portalima i zemlje članice svjetske šahovske federacije (FIDE) će čuti i saznati ponešto o našem gradu.

Ovo je prigoda da se Široki Brijeg u širim okvirima predstavi kao grad šaha?

 Ovaj dolazak nadam se i u to sam uvjeren je tek prvi jer želimo uspostaviti suradnju s Kasparovom koji ima sluha i za male šahovske sredine što i dokazuje svojim dolaskom u Široki Brijeg. Iskreno se nadam da će Široki Brijeg, a također i Bosna i Hercegovina cijeniti dolazak jednog od najvećih imena svih vremena u svijetu šaha.

Članovi Šahovskog kluba Široki Brijeg će u utorak 10. kolovoza u 12 sati organizirati doček Garija Kasparova ispred prostorija kluba, a u hotelu Park, koji se nalazi u središtu grada, će pod pokroviteljstvom predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Borjane Krišto s početkom u 16 sati biti organizirana simultanka između Garija Kasparova i 20 članova ŠK Široki Brijeg.  U isto vrijeme će se održati i konferencija za novinare. 

Drago Martinović