Zahvaljujući dolasku Kasparova Široki Brijeg postaje šahovsko središte regije

kasparov, Široki Brijeg, šah

Koji je razlog da takva šahovska veličina kao što je Gari Kasparov dođe u svjetskim okvirima šaha mali Široki Brijeg?

Prvi i osnovni razlog dolaska Garija Kasparova u Široki Brijeg prije svega je humanitarni i bez ikakvih uvjeta. Dolazi kao prijatelj Šahovskog saveza Herceg Bosne i Šahovskog kluba Široki Brijeg. On želi pomoći razvoju šaha, odnosno prvenstveno razvoju škole šaha u našem klubu. Kasparov je dva puta dolazio u Bosnu i Hercegovinu, ali u Sarajevo, i nije bio upoznat sa razvojem šaha odnosno aktivnostima klubova u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine. Jedan od razloga dolaska je izbor čelništva svjetke šahovske organizacije (FIDE) i , kako je rekao u jednom intervju, osobne razočaranosti Sarajevom odnosno ljudima u Šahovskoj uniji koji dolaze iz Sarajeva grada kojega je na određeni način zadužio nastupajući za ŠK Bosna kada je istoimeni klub bio europski prvak, a koji ga ne podržavaju iako su obećali. Kasparov je veoma emotivna osoba i veoma ga je pogodila činjenica da BiH nije podržala njegovu opciju (Karpov) u predstojećim izborima u svjetkoj šahovskoj organizaciji (FIDE), dok su istovremeno ostale zemlje u našem okruženju prepoznale mogućnost prosperiteta šaha u sinergiji Kasparov-Karpov. U timu Kasparova je i Ivan Sokolov reperenzentativac BiH i predstavnik u FIDI i mi smo jedina država u svijetu koja nije podržala svog predstavnika.

Što ova posjeta konkretno znači za Široki Brijeg?

Ovo nije samo posjeta jedne velike svjetske osobe našem gradu, jer će Kasparov odigrati i simultanku sa članovima ŠK Široki Brijeg. Ova simultanka je humanitarnog karaktera i sav prihod od sponzora ići će u razvoj i školu šaha u Širokom Brijegu. Široki Brijeg je dobio jednog prijatelja i svakako će taj dan Široki Brijeg postati središte pozornosti ne samo bh već i svjetske javnosti. Nakon nedavno održanog seniorskog državnog prvenstva ovaj događaj će definitno potvrditi da je Široki Brijeg, nakon nogometa, košarke i šahovski grad. Posjeta ovakve šahovske veličine će svakako ostati trajno zabilježena ne samo u športskom životu Širokog Brijega.

Ovo je i promocija šaha kao umne igre?

Svakako i iskreno se nadam da će dolazak Kasparova potaknuti još masovniji dolazak mladih u školu šaha i pružiti im motiv za učenje šahovske igre kojom se produbljuje racionalnost, razvija logika i memorija. Danas u našoj školi šaha imamo 50 polaznika s čime se ne mogu pohvaliti i mnogo veći gradovi u BiH. Ovaj događaj bit će praćen na svim svjetkim šahovskim portalima i zemlje članice svjetske šahovske federacije (FIDE) će čuti i saznati ponešto o našem gradu.

Ovo je prigoda da se Široki Brijeg u širim okvirima predstavi kao grad šaha?

 Ovaj dolazak nadam se i u to sam uvjeren je tek prvi jer želimo uspostaviti suradnju s Kasparovom koji ima sluha i za male šahovske sredine što i dokazuje svojim dolaskom u Široki Brijeg. Iskreno se nadam da će Široki Brijeg, a također i Bosna i Hercegovina cijeniti dolazak jednog od najvećih imena svih vremena u svijetu šaha.

Članovi Šahovskog kluba Široki Brijeg će u utorak 10. kolovoza u 12 sati organizirati doček Garija Kasparova ispred prostorija kluba, a u hotelu Park, koji se nalazi u središtu grada, će pod pokroviteljstvom predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Borjane Krišto s početkom u 16 sati biti organizirana simultanka između Garija Kasparova i 20 članova ŠK Široki Brijeg.  U isto vrijeme će se održati i konferencija za novinare. 

Drago Martinović