Usvojen proračun Zapadnohercegovačke županije

Široki Brijeg
Na Dnevnom redu bilo je sedam točaka od kojih je važno istaknuti treću i četvrtu, a riječ je o Prijedlogu Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2017. godinu (hitni postupak), te Prijedlogu Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2017. godinu, također hitni postupak.

Obje točke Dnevnog reda koje se izravno odnose na Proračun detaljno je obrazložio ministar financija i dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Toni Kraljević istaknuvši kako je pozitivno što je Proračun donesen u tekućoj godini, te kako je izrađen sukladno Zakonu o Proračunu i Dokumentu okvirnog Proračuna, radi se o iznosu od 76. 738, 921 KM.

Ministar Kraljević ističe kako nakon dugo vremena u tekućoj godini ŽZH nije išla u kreditno zaduženje što samim time daje priliku ovom Proračunu, koji još uvijek ima socijalu narav. Naravno istaknuo je kako bi Proračun u godinama koje slijede, ako nastavimo ovim slijedom mogao postao razvojni.

Nakon glasovanja Proračun Županije Zapadnohercegovačke za 2017. godinu je usvojen uz jedan glas protiv ( Marija Ćeškić) i četiri glasa suzdržana (Klub HDZ 1990 i Ivan Jurišić). Zakon o izvršavanju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2017. godinu usvojen je uz četiri glasa suzdržana ( Klub HDZ- 1990 i Marija Ćeškić).

Druga točka Dnevnog reda Prijedlog Zakona o cestovnom prijevozu na području Županije Zapadnohercegovačke usvojen je jednoglasno, a Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti u Županiji Zapadnohercegovačkoj ide u daljnju proceduru, te Skupština Županije Zapadnohercegovačke je jednoglasno zadužila Ministarstvo gospodarstva da organizira i Javnu raspravu o kojoj će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Dvije posljednje točke Dnevnog reda dvadeset prve sjednice Skupštine Županije Zapadnohercegovačke odnosile su se - šesta: na Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu Stručne službe Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, usvojena jednoglasno. Sedma točka, koja uopćava Prijedlog Odluke o utvrđivanju kriterija za raspoređivanje sredstava Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2017. godinu, namijenjenih za tekuće prijenose pojedincima, tekuće prijenose neprofitnim organizacijama i tekuće prijenose drugim razinama vlasti je usvojena uz tri glasa suzdržana (Klub HDZ 1990), stoji u priopćenju Skupštine ŽZH.