FOTO  U Zagrebu služena sveta misa u spomen na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega

U Zagrebu služena sveta misa u spomen na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega
Zavičajna zajednica Širok Brijeg - Zagreb

U organizaciji Franjevačkog samostana u zagrebačkoj Dubravi i Zavičajne zajednice Široki Brijeg (ZZŠB) u Zagrebu u petak 7. veljače 2020. obilježena je 75. obljetnica stradanja franjevaca i puka u sklopu događaja „Dani sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega“ u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i samostanskoj dvorani.

Svetu misu predvodio je mons. Bože Radoš, biskup varaždinski uz koncelebraciju više od 15 svećenika. Biskup Radoš rastumačio je Evanđelje, te važnost i ulogu mučenika sv. Ivana Krstitelja, koji je do smrti ostao dosljedan i vjeran Kristu. Usporedio je sv. Ivana Krstitelja s tvrđavom koju ne možeš slomiti ni osvojiti. Osvrnuo se na nemile događaje u veljači ’45 na Brijegu i cijeloj Hercegovini koja je u drugom svjetskom ratu, te objasnio da nijedna ideologija ne može zatrti vjeru i Božju volju. Biskup
Radoš je istaknuo: „Tamo gdje čovjek stavi točku, Bog stavi zarez i nastavi dalje pisati.“

Nakon svete mise, druženje je nastavljeno na tradicionalnom prigodnom domjenku u dvorani samostana. Svetoj misi i domjenku prisustvovao je veliki broj vjernika porijeklom iz Širokog Brijega, Hercegovine, ali i mnoštvo Zagrepčana prijatelja Širokobriježana i štovatelja pobijenih širokobrijeških fratara i puka.

Okupljeno mnoštvo na domjenku pozdravili su domaćin fra Svetozar Kraljević, gvardijan franjevačkog samostana u Dubravi, Frano Spajić, predsjednik Zavičajne zajednice Široki Brijeg i Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba.

Zavičajna zajednica Široki Brijeg pokrenula je projekt prikupljanja baze podataka svih Širokobriježana koji žive izvan Širokog Brijega diljem svijeta. Molimo sve drage Širokobriježane koji ne žive u Širokom Brijegu da na sljedećem linku prijave svoje podatke kako bi ojačali umreženost i rad zajednice u Zagrebu i diljem svijeta. Isto možete učiniti na sljedećem linku: http://bit.ly/2H22ppQ

Zavičajna zajednica Široki Brijeg zahvaljuje se franjevačkom samostanu u Dubravi, svim fratrima i bogoslovima, pomoćnom osoblju, a posebno gvardijanu fra Svetozaru Kraljeviću na pomoći pri organizaciji prvog četverodnevnog događaja „Dani sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega“ u Zagrebu. Također veliko hvala svim podupirateljima, donatorima i aktivnim članovima zajednice koji su svojim donacijama i radom pomogli da ovaj događaj bude održan na odgovarajućoj razini.