FOTO  U Širokom Brijegu predstavljena knjiga 'Huda jama' autora Romana Leljaka

huda jama, Široki Brijeg
...grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Širokog Brijega u Narodnoj knjižnici je predstavljena knjiga 'Huda jama' autora Romana Leljaka slovenskog istraživača arhiva i publiciste.

Na samom početku programa predstavljanja knjige nazočne je prigodnim riječima pozdravio Gojko Jelić predsjednik širokobriješkog ogranka Matice hrvatske. Autor Roman Leljak je najprije govorio o svom životnom putu i školovanju u JNA, izlasku iz JNA 1987. godine, te nakon toga o svom radu istraživačkog novinara s čime se i danas bavi. Leljak je preko fotografija i video zapisa predstavio rezultate svojih istraživanja masovne grobnice u Barbarinom rovu Hude jame. „Istraživanja Hude jame sam započeo još 1989. godine, ali je 20 godina trebalo da dođemo do ostataka žrtava. Među pronađenim tijelima, oko deset posto žena i mladih djevojaka. Oko 800 žrtava pronašli smo u prvih 15 metara. Oko 2.300 tijela još uvijek nije ekshumirano oni su živi bačeni u rov, a zločinci su utrošili preko 400 kubika raznog materijala da bi skrili zločin. Ono što žalosti jeste činjenica da se i iskopana tijela već šest godina nalaze u plastičnim kutijama i vrećama jer još uvijek nije riješeno pitanje njihovog pokopa", rekao je između ostalog Leljak.

U vremenu od 25. svibnja do 10. lipnja 1945. godine u Celju i okolici Celja od strane slovenskih partizana ubijeno je oko 20.000 ljudi među kojima su u najvećem broju bili Hrvati.

O knjizi je govorio i Zdravko Vladanović glavni tajnik HNES-a istaknuvši da zločin treba sagledati i s aspekta neposrednih počinitelja koji su bili starosne dobi od 16 do 22 godine. "Oni koji danas skrivaju zločin čine novi zločin", rekao je Vladanović.

 

Na samom kraju programa predstavljanja knjige časna sestra Bernardina Crnogorac pročitala je molitvu za umorenu hrvatsku braću i svoga brata Stjepana Crnogorca kojega su 1972. godine ubili agenti jugoslavenske UDBE, ali još uvijek nije poznato gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci.