FOTO  U Širokom Brijegu održana obuka za vijećnike na temu „Što vijećnici trebaju znati o lokalnoj samoupravi"

obuka, Općina Široki Brijeg
Na temu: „Što vijećnici trebaju znati o lokalnoj samoupravi?" predavanje je održao konzultant Saveza općina i gradova FBiH dr. sc. Drago Martinović, teoretičar i praktičar iz područja medija, odnosa s javnošću i lokalne samouprave i dugogodišnji uposlenik jedinice lokalne smouprave. Na samom početku obuke nazočne je ispred Saveza općina i gradova FBiH pozdravio Edin Demirović, istaknuvši da ova obuka ima uvodni karakter i da se računa na kasnije usavršavanje u svim aspektima obuke, prvenstveno kroz Sustav obuke za JLS i putem neposrednog iskustva. Nazočnima se također prigodnim riječima obratio i predsjednik Gradskog vijeća Širokog Brijega Vinko Topić poželjevši im uspješan rad.

Novoizabrani lokalni dužnosnici nisu do sada imali priliku da se na sustavan i praktičan način upoznaju sa najvažnijim aspektima sustava lokalne samouprave i ključnim elementima njegovog funkcioniranja. Cilj jednodnevne obuke je bio pomoći novoizabranim vijećnicima da steknu polazni uvid u funkcioniranje lokalne samouprave, kako bi mogli da uspješno izvršavaju svoje uloge i odgovornosti i surađuju s drugim odgovornim akterima.

Tijekom obuke, vijećnici su imali priliku upoznati se s ključnim karakteristikama sustava lokalne samouprave u FBiH, strukturom pravnog okvira lokalne samouprave, ustavnim i položajem jedinica lokalne samouprave, suradnjom s drugim razinama vlasti, elementima upravljanja proračuna, te partnerstvom i suradnjom građana i lokalne vlasti. Također, vijećnici su se upoznali sa svojim pravima i dužnostima kao i nadležnostima lokalne i viših razina vlasti.