U širokobrješku gimnaziju upisan rekordan broj učenika

“Po natječaju je trebalo biti primljeno najviše 140, odnosno trebalo se formirati pet odjeljenja, jer je osnovica odjeljenja 28 učenika. Međutim, javilo se 16 učenika više koji ispunjavaju uvjete, a 45 je bodovni prag. Tako da smo odlučili udovoljiti i njima, pa ćemo formirati i šesto odjeljenje”, kazao je Miro Bošnjak, ravnatelj ove prestižne gimnazije.
Manjak učionica


Veći broj učenika donio je i određene probleme, a u ovom slučaju to je nedovoljan broj učionica. Zbog toga se traži rješenje kako bi se za rad osposobila još jedna učionica, a ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije obećalo im je da će im pomoći napraviti jednu učionicu u potkrovlju kako bi mogli zadovoljiti i upisati i te učenike koji su iskazali želju da se upišu u gimnaziju.
“Zbog rezultata koje je ova gimnazija postigla u posljednje dvije godine, znali smo da će odziv učenika biti velik, ali da će biti baš ovoliki, to nismo očekivali. Mada nam smještajni kapaciteti i broj učionica nisu adekvatni i primjereni, ipak ćemo nastojati udovoljiti svim učenicima koji žele pohađati ovu školu”, kaže Bošnjak te dodaje da će od ove godine imati 23 odjeljenja gimnazije, što je zapravo najveći broj do sada.
Dok je proteklih godina gimnazija imala prirodno-matematički i jezični odjel, trenutačno se učenici mogu upisati samo u odjel općeg smjera koji se pokazao kao najprihvatljiviji, i najveći odziv učenika uvijek je bio baš za ovaj smjer.

Visok stupaj znanja


Bošnjak razlog ovako velikom odazivu učenika vidi u tome što već dugi niz godina gimnazija fra Dominika Mandića ima veliki ugled i rejting, te je interes za nju uvijek bio velik, pogotovo onih učenika s odličnim uspjehom.  
Na mnogim natjecanjima učenici ove škole pokazali su visok stupanj znanja te su uglavnom osvajali pobjednička mjesta, a mogu se pohvaliti i činjenicom da su na svehrvatskom natjecanju “Lijepa naša” u Hrvatskoj, za izuzetne rezultate dobili i “Oscar znanja” te su tako svrstani u red ponajboljih srednjih škola u Hrvatskoj.
Inače, ova škola formalno počinje djelovati još 1889. kada je osnovan i prvi razred, a drugi 1890., a učenici i profesori današnje gimnazije, kako je kazao Bošnjak, crpe snagu iz njezine bogate prošlosti, osmišljavajući bolju budućnost.

Zbog velikog broja učenika, formirat će se i šesto odjeljenje


Već u prvom upisnom krugu uvjete propisane natječajem ispunio je rekordni broj učenika, njih 156, pa će iduće godine 1. razred gimnazije imati čak šest odjeljenja. “Po natječaju je trebalo biti primljeno najviše 140 učenika, odnosno trebalo se formirati pet odjeljenja, jer je osnovica odjeljenja 28 učenika. Međutim, javilo se 16 učenika više koji ispunjavaju uvjete, a 45 je bodovni prag. Tako da smo odlučili udovoljiti i njima, pa ćemo formirati i šesto odjeljenje”, kazao je Miro Bošnjak, ravnatelj ove prestižne gimnazije.

Piše: Mirela Tučić/dnevni list