U Sarajevu predstavljena knjiga mr. sc. Drage Martinovića

U Velikoj sali općine Centar Sarajevo knjigu su predstavili vodeći bosanskohercegovački komunikolozi prof. dr. sc. Besim Spahić redoviti profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. sc. Najil Kurtić redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli  i voditelj Odjela za odnose s javnošću u Gradskoj upravi Grada Sarajeva mr. sc. Denis Zaimović. „Iz teorijske konceptualizacije suvremenih odnosa s javnošću kojom autor Martinović skicira hipotetski okvir do sada kod nas u Bosni i Hercegovini najsveobuhvatnijeg empirijskog istraživanja javne komunikacijske prakse jedinica loklane samouprave, ne proizilazi niti jedna konceptualna prepreka zamislivosti vladavine zasnovane na demokraciji permanentnog društvenog referenduma", rekao je jedan od predstavljača knjige prof. dr. sc. Najil Kurtić dodavši da unatoč porastu fonda znanja i vještina o metodama i tehnikama odnosa s javnošću unutar dvosmjernog simetričnog modela prema rezultatima istraživanja prikazanih u knjizi nije došlo do kvalitetne promjene.

Prof. dr. sc. Besim Spahić jedan od recezenata knjige je između ostalog istaknuo: „S obzirom da je u Bosni i Hercegovini oskudna teorija i praksa općinskog menadžmenta i PR-a knjiga teoretičara, ali i PR praktičara mr. sc. Drage Martinovića je rijetki pionirski pokušaj da afirmira teorijske i praktične premise općinskog PR-a kao nezamjenjive „žile kucavice" nužnog interaktivnog i proaktivnog komuniciranja općinskog/gradskog menadžmenta na lokalnom nivou". Mr. sc. Denis Zaimović je govorio o rezultatima istraživanja mr. sc. Drage Martinovića, a koje je provedeno u 41 jedinici lokalne samouprave na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.

Nebi se smjelo događati da u općinama nema budžeta namijenjenog za odnose s javnošću, da se odnosima s javnošću bave matičari ili tajnice, da uopće nema internog PR-a koji se reflektira na eksterni PR, da još uvijek ima općina koje nemaju svoju internet stranicu",  rekao je mr.sc. Denis Zaimović pritom izrazivši uvjerenje da će knjiga „Komuniciranje jedinica lokalne samouprave s javnošću" pomoći daljnjem razvoju PR struke u Bosni i Hercegovini, kao i onima koji se bave istraživanjima u odnosima s javnošću jer u knjizi mogu pronaći osnove za nastavak znanstvenih istraživanja iz oblasti odnosa s javnošću.  „Ovo je prva knjiga u Bosni i Hercegovini s ovom tematikom i s čak 12 studija slučaja iz Bosne i Hercegovine, jer do sada smo samo mogli čitati studije slučaja iz europskih zemalja i SAD-a", rekao je na kraju predstavljanja autor knjige mr. sc. Drago Martinović zahvalivši se predstavnicima općine Centar Sarajevo na ustupljenom prostoru, predstavljačima, kao i nazočnima na predstavljanju knjige.  Sami ugođaj i atmosferu na predstavljanju knjige s dva glazbena broja upotpunio je Marinko Mikulić-Mako, a program je vodio Stanko Bazina.