Tragom komunističkih zločina na Širokom Brijegu 3

Već uigrana ekipa skupila se u 8.30 i nastavili smo jučerašnji rad. Trebalo je iz zemlje izvaditi još najmanje tri tijela i zaključiti da smo bili u pravu s jučerašnjim atribuiranjem kostiju pojedinom tijelu.

Ubrzo nas je nakon početka rada posjetio Velimir Pleše, generalni konzul države Hrvatske u Mostaru. On je osvjedočeni prijatelj ne samo Širokog Brijega, nego i čitavog hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Zanimao se za tijek iskapanja i buduće radnje glede iskapanja komunističkih žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća. Obećao je pomoći u čemu god on kao konzul može pomoći.

Tu je i Mile Lasić, profesor prava na Sveučilištu u Mostaru. Sjećam se jedne neobvezne kave s njim u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače. Pričali smo o mnogočemu, a onda je spomenuo da već kao dijete zna za dvije masovne grobnice u Knešpolju. Rekao sam da bi bilo dobro potražiti još živuće svjedoke. Složio se s tim i tako je priča počela. Uskoro je na vidjelo izbilo da bi barem jedan fratar trebao biti u jednoj od ovih masovnih grobnica. Načelnik širokobriješke općine Miro Kraljević imao je sluha za pokrenute djelatnosti, pronađen je zakonski okvir, ustrojeno povjerenstvo i, evo, već treći dan nastojimo saznati zemljom skritu istinu.

Odgonetavanje pripadanja kostiju pojedinom tijelu nije išlo lagano. Potrajalo je to sve do 11.00. Nekoliko kostiju je, ipak, ostalo neatribuirano. Učinit će se to na patologiji uz pomoć uobičajenih pomoćnih sredstava. Svi posmrtni ostatci stavljeni su u prikladne kutije i označeni nadnevkom i brojevima. Isto je učinjeno i s predmetima koji su pronađeni uz pojedino tijelo. Na kraju su grobari vratili zemlju na njezino mjesto. Život na njoj ponovno može početi, mrtvi odlaze na dostojanstveno posljednje počivalište.

Nastavak radova predviđen je za ponedjeljak, 31. svibnja. Agilni predsjednik povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg Pero Kožul vjeruje, kao i mi ostali, da će sve ići po planu. Ipak, najviše će to ovisiti o vremenskim prilikama. Nadajmo se da će nam biti naklonjene. Dok budemo večeras gledali seriju redatelja Antuna Vrdoljaka o Josipu Brozu Titu, uz ostalo sjećat ćemo se da je bio čašćen i mažen, njegove žrtve zaboravljane, a sad se o njima počinje govoriti s počašću, dok on odlazi u mrak povijesti kao deveti na popisu zločinaca u suvremenoj svjetskoj povijesti.

fra Miljenko Stojić