Svi putovi vode na Gospin Brijeg

procesija

Za mnoge je najvažniji duhovni događaj kroz cijelu godinu. Iz večeri u večer, kroz svih devet dana, prostrano dvorište ispred Njezine crkve - kamene ljepotice, prepuno je razdragane i bezbrižne dječice s njihovim roditeljima, djece i mladih, mladića i djevojaka, pobožnih majki i baka koje i danas na golim koljenima "ližu" oko Gospina kipa, a svećenici se neumorno trude da kroz sakrament svete ispovijedi, učine ljude pripravnim za veliki blagdan.

Široki Brijeg naglo oživi

Nema sumnje da će i ove godine biti kao i svih ranijih. Devet dana prije Velike Gospe, vrijeme u večernjim satima kod najvećeg broja građana ovog mjesta, je već odavno rezervirano za plato ispred širokobriješke crkve. Devetnice Gospi počinju u nedjelju, 6. kolovoza, a tih svih devet dana, vjernici iz širokog Brijega, ali i iz okolnih župa, pristižu svake večeri u dvorište širokobriješke crkve gdje se slave svete mise.

Premda tijekom svih večeri plato ispred crkve bude ispunjen, na dan prije Gospojine (uočnica), bude posebno svečano, a broj ljudi koji dođe na dan 14. kolovoza bude daleko veći, pa čak i nego na sami blagdan Velike Gospe. Naravno, na dan Velike Gospe Široki Brijeg naglo oživi, kako od domaćeg puka, tako i od velikog broja gostiju. Širokobriježani, ma gdje god bili, pokušavaju na Gospojinu biti na Širokom.

Kako je najavljeno u programu,(večernji molitveni program), devetnica počinje u 18 sati molitvom krunice, a svećenici budu na raspolaganju vjernicima za ispovijed. U 19 sati počinje zavjetna molitva te euharistijsko slavlje. Teme devetnice u ovoj godini posvećene su razmišljanjima o Deset Božjih zapovijedi.

Svetu misu prve večeri devetnice vodit će župnik vikar iz Mostara fra Antonio Šakota, a tema homilije će biti "Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemaj drugih Bogova uz mene". Na kraju svete mise druge večeri devetnice, 7. kolovoza, uslijed će svjedočanstva štićenika zajednice Cenacolo.

Tradicionalna procesija

Iz programa izdvajamo petu večer devetnice, 10. kolovoza, kada će nakon svete mise uslijediti klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi od 21.30. Također, vrijedi još izdvojiti i osmu večer devetnice, 13. kolovoza, kada će na kraju svete mise biti blagoslov djece i mladih. Posljednji dan devetnice je 14. kolovoz kada se slavi uočnica Velike Gospe.

Tog dana u 17 sati ispred crkve Navještenja Gospodinova na Pecari krenut će tradicionalna procesija odnosno molitveni mimohod s kipom širokobriješke Gospe ulicama grada i sve do crkve na Brijegu. U 19 sati bit će zavjetna molitva te euharistijsko slavlje koje će vodit fra Andrija Bilokapić, franjevački proncijal iz Zadra.

Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, svete mise bez propovijedi bit će u 5, 6, 7, 8 i 9 sati, a svečana sveta misa počet će u 11 sati koju će predvoditi fra Andrija Bilokapić.

VEČERNJI LIST BH