Štrajk i u osnovnim školama ZHŽ

Učionica
Predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ZHŽ-a Vesna Ćorluka ističe kako su brojni razlozi za štrajk upozorenja, među kojima su najznačajniji smanjenje plaća, kašnjenje s uplatama doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, neisplata honorara, troškova prijevoza, regresa, jubilarnih nagrada te porodiljinih naknada i otpremnina za učitelje i nastavnike koji odlaze u mirovinu.

Ćorluka je u telefonskoj izjavi za Fenu kazala kako su proteklih godina troškovi života konstantno rasli, a županijska vlada, ne da nije usklađivala plaće s tim porastom, već ih je prošle godine smanjila za osam posto.

Veliki problem za sve zaposlene u školstvu predstavlja i kašnjenje s uplatama doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, zbog čega ljudi ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice i imaju velikih problema s odlaskom u mirovinu.

''Ljudi, zapravo, i ne mogu otići u mirovinu jer im nije uplaćen staž. Vlada kaže da se doprinosi uplaćuju s malim zakašnjenjima, ali u poreznoj upravi imaju drukčije podatke. Meni osobno nisu uplaćeni doprinosi za tri mjeseca 2011. godine, te za cijelu 2012. i 2013. godinu'', naglasila je predsjednica Sindikata.

Pored materijalnih razloga Ćorluka kaže kako postoje i drugi razlozi za štrajk, kao što je nepostojanje jedinstvenog pravilnika o prijemu djelatnika i skraćenje prvog razreda na jedno polugodište bez ikakvog obrazloženja resorne ministrice.

''Ova situacija bi se jednostavno mogla opisati dvjema riječima opći nered. Rad škola u ZHŽ-u regulira se pravilnicima koje donosi jedna osoba. Mi ne moramo pomišljati da netko ima lošu namjeru ili privatni interes, ali otvoren je prostor za manipulacije svake vrste'', upozorila je predsjednica Sindikata.

Dodala je kako je prosvjetarima "dogorjelo do noktiju" te da je i opći štrajk jedna od mogućnosti.

''Mislim kako je u interesu našem resornom ministarstvu i našoj vladi da hitno nešto poduzme i pokrene, a ne da samo kupuje vrijeme. Mi očekujemo poziv za nastavak pregovora, a što će se na tim razgovorima iznjedriti mi to još ne znamo'', zaključila je predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ZHŽ Vesna Ćorluka.

FENA