SOCIJALNI DAN 2019: Srednjoškolci pozivaju tvrtke i privrednike iz Širokog Brijega da im otvore svoja vrata!

SOCIJALNI DAN 2019: Srednjoškolci pozivaju tvrtke i privrednike iz Širokog Brijega da im otvore svoja vrata!

Srednjoškolci su uputili poziv društveno odgovornim tvrtke sa područja Širokog Brijega da se u petak, 18. listopada , pridruže Socijalnom danu Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, projektu od kojeg kompletna lokalna zajednica, kao i država ima koristi.

Socijalni dan je jedan dan u godini kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima. Novac koji se zaradi Socijalnim danom donira se u svrhe financiranja omladinskih projekata širom BiH.

Socijalnim danom svi uče i svi dobivaju - srednjoškolci će dobiti priliku da osjete klimu radnog prostora i vide kako je provesti 8 sati na radnom mjestu, te svojim angažmanom mogu pomoći sebi pri odabiru budućeg zanimanja i istovremeno pomoći vršnjacima da realiziraju svoje ideje, škole omogućavaju svojim učenicima određeni vid praktične nastave, a tvrtke ulažu u lokalnu zajednicu i mlade ljude svoga grada koji su snaga i moć današnjeg društva. Srednjoškolci su spremni boriti se za sebe, ali nam je u tome potrebna Vaša pomoć.

To je, zapravo, sve što od Vas tražimo - da zajedno sa nama uložite u dobrobit svih nas. Jer,mi smatramo da je poenta našeg postojanja danas rad na našoj budućnosti. Nadamo se da ćete uvidjeti važnost našeg projekta i ustupiti radna mjesta srednjoškolcima našeg grada kako bi oni proveli 8 sati radeći, i kako bi zaradili dnevnice, u minimalnom iznosu od 20,00KM, koje će biti uplaćene u fond Socijalnog dana.

ASuBiH je implementirao do sada tri „Socijalna dana“, a prošle godine radilo je 1564 srednjoškolaca/ke koji su stekli svoje praktično iskustvo u preko 600 preduzeća širom BiH, te time osigurali sredstva za 32 srednjoškolske inicijative i projekta u iznosu od 23.000 KM.

Ambicije za ovogodišnji Socijalni dan su još veće, gdje ćemo koristiti prijašnja iskustva i kontakte, te uz pomoć Vas, učiniti ga najboljim do sada!

Novcem iz fonda Socijalnog dana financirati će se projekti koji će doprinijeti razvoju lokalnih zajednica, ali i položaju srednjoškolaca u njima. Podršku smo dobili i od nadležnih Ministarstava obrazovanja u BiH, te će srednjoškolci od ASuBiH-a dobiti opravdanje za odsustvo sa nastave. Vaša jedina obaveza je dati srednjoškolcu priliku.

Asocijacija srednjoškolaca u BiH (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija koja se kroz svoje aktivnosti i projekte zalaže za poboljšanje statusa srednjoškolaca u BiH, s ciljem da se stvore bolji uvjeti obrazovanja u našoj državi i međusobno povežu srednjoškolci. ASuBiH radi na principu lokalnih timova te trenutno okuplja timove u 65 lokalnih zajednica, širom BiH, sa više od 1600 članova i članica, čiji se broj stalno povećava.