Širokobriježanka Matea Brkić među najboljim mladim piscima iz cijele BiH

Matea Brkić, pisci, Troplet, nagrada
...Hrvatska kulturna zajednica Troplet je raspisala natječaj za najbolji neobjavljeni literarni rad učenika osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu.

Tema natječaja za osnovnu školu glasila je „Nedjelja u mojoj obitelji" a za srednju školu „Želim biti i ostati svoj". Nakon pregleda više od 250 literarnih radova pristiglih iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, prosudbeno povjerenstvo HKZ Troplet je odabralo najuspješnije u obje konkurencije.

OSNOVNE ŠKOLE: 1. KATARINA BRKOVIĆ, 8. razred, Osnovna škola fra Jeronima Vladića Ripci, Prozor-Rama; 2. ANJA VUKADINOVIĆ, 8. razred, Osnovna škola Vitez, Vitez; 3. LUCIJANA RAGUŽ, 5. razred, Osnovna škola Stolac, Stolac; 4. JOZO NALETILIĆ, 5. razred, Druga osnovna škola, Široki Brijeg; 5. MIA MILIĆEVIĆ, 6. razred, Osnovna škola Ivana Mažuranića, Posušje.

SREDNJE ŠKOLE: 1. BORIS MARKOVIĆ, 3. razred gimnazije, Srednja škola Ivana Gorana Kovačića, Kiseljak; 2. NIKOLA VUČIĆ, 4. razred, Srednja ekonomska škola Joze Martinovića, Mostar; 3. MATEA BRKIĆ, 3. razred, Srednja medicinska škola Sestara milosrdnica, Mostar; 4. ZDRAVKO SKOKO, 3. razred, Gimnazija fra Dominika Mandića, Široki Brijeg; 5. SARA KOZADRA, 3. razred, Opća-realna gimnazija Katoličkog školskog centra, Sarajevo.

Iako se troje Širokobriježana našlo među pet najboljih u svojim konkurencijama, samo će Širokobriježanka Matea Brkić biti novčano nagrađena. Naime, HKZ Troplet će novčano nagraditi autore tri najbolja rada u obje konkurencije, a svih pet prvoplasiranih dobit će pohvalnice.

„Ne bih htjela plakati tuđim suzama ili se smijati tuđim osmijehom. Pa, ja to sve imam,samo moje i potpuno originalno. Ne želim više rasipati vrijeme živeći tuđe živote, ne želim dopustiti da buka tuđih mišljenja nadglasa Božji glas koji je u meni, i neću dopustiti da itko uzme i uništi u meni ono što pripada meni, mome Bogu i narodu" - misli su mlade Matee Brkić, učenice trećeg razreda Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica u Mostaru.

- Često se zapitam kako ostati svoja, kako ne dopustiti nekim silama da me vuku svaka na svoju stranu. Zaista, u današnje vrijeme teško je biti svoj, teško je živjeti svoj život. Ali,usprkos tomu moramo znati da nas je Bog sve stvorio da se svojom jedinstvenošću i neponovljivošću razlikujemo od ostalih, kazala je za ABCportal.info na upit „kako biti i ostati svoj".

Iako se preko 250 učenika iz cijele BiH prijavilo na natječaj, Matein rad se našao među tri najbolja, ponajviše zahvaljujući prof. Danijeli Skoko, njezinoj profesorici hrvatskog jezika koja ju je potaknula da se prijavi na natječaj.

- Profesorica iz hrvatskog jezika me potaknula da se prijavim na ovaj natječaj. Iskreno, nisam imala neka prevelika očekivanja, ali sam se držala one ''važno je sudjelovati''. I moram sada priznati, kako mi je iskreno drago da se moj rad našao među najboljima, ističe Matea, koja se ipak u budućnosti vidi u medicini, a ne u spisateljskim vodama, premda bi uskoro mogla izdati svoju prvu knjigu.

- Već sada mogu potvrditi kako je moj definitivni izbor medicina. U budućnosti se vidim kao doktorica, iskrena je ova nadarena učenica.

Iako je još uvijek mlada, i kako kaže, možda još nezrela, cijeni hrvatski jezik i kulturu i sve što ju veže za to.

- Možda u nekom novom svijetu sunce sja ljepše nego igdje, možda je nebo tog svijeta ljepše nego naše, ali najbitniije je da na tom putu ostanemo svoji i ponosni na ono sto imamo. Zato našu kulturnu baštinu trebamo čuvati kao najveće blago, slikovito je istaknula naša sugovornica.

abcportal.info