Širokobriješki branitelji protiv 'Medalje otpora'

Širokobriješki branitelji protiv 'Medalje otpora'

Prema odluci Vlade FBiH, ''organizatorom otpora smatra se osoba koja je organizirala i rukovodila u pripremi za obranu i u obrani BiH najmanje 100 dana od 18. rujna 1991. godine, kada su se organizirale prve postrojbe kao otpor prema dolasku rezervista JNA na područje Mostara i Hercegovine, pa sve do 9. travnja 1992. godine, kada su započeli prvi incidenti ili je u tom razdoblju bila angažirana na poslovima u institucijama ili tijelima vezanim uz obranu, a čiji je status potvrdilo Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida proteklog rata''.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Svjedoci smo kako je posljednjih nekoliko godina jedno od pitanja oko kojeg se 'lome koplja' pitanje izrade popisa organizatora otpora agresiji na BiH s ciljem uvođenja nove braniteljske kategorije nositelja 'Medalje otpora' koja će imati posebna primanja, ali i privilegije iz toga prava.

Glede ovog pitanja, na današnjem koordinacijskom sastanku širokobrijeških braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Odbora za branitelje i ratne stradalnike, zauzet je zajednički stav o navedenom pitanju.

Mišljenja smo kako nema potrebe uvoditi ovakvu vrstu odličja te tvrdimo da je hrvatski narod u BiH organizirao otpor puno prije razdoblja koje se navodi u Odluci Vlade FBiH u definiciji kriterija za osobu organizatora otpora.

Smatramo da su pripadnici bošnjačkog naroda puno kasnije stupili u organiziranje otpora i s puno manjim brojem ljudi. Ovo je vrlo kompleksno pitanje i u dijelu načina određivanja tko je sve organizator otpora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurni smo da se ponovno radi o uskim interesima pojedinaca i dijelova ratnih postrojbi, a rezultat svega bit će unošenje dodatnog nezadovoljstva i nemira među braniteljsku populaciju pripadnika HVO-a i Armije BiH te dodatno financijsko opterećenje na Federalno ministarstvo branitelja dok još uvijek imamo braniteljskih kategorija koja uopće nemaju riješen status.

Predlažemo da ovo naše mišljenje uputite na ponovno razmatranje donositelju navedenog Zakona, a sve u cilju izbjegavanja novih nemira i nezadovoljstava'', navodi se u zajedničkom priopćenju širokobrijeških branitelja.

Priopćenje potpisuju:

• UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA Predsjednik Udruge - Tomislav Čerkez

• UDRUGA OBOLJELIH OD PTSP-A Predsjednik Udruge - Tomislav Barbarić

• UDRUGA MALOLJETNIH BRANITELJA Predsjednik Udruge - Dario Rezić

• UDRUGA NOSITELJA RATNIH ODLIČJA Predsjednik Udruge - Marijofil Ćužić

• UDRUGA VOJNIH INVALIDA Predsjednik Udruge - Predrag Mandić

• ODBOR ZA BRANITELJE I RATNE STRADALNIKE Predsjednik Odbora - Boro Hrkać