Široki Brijeg: Započinju 'IV. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca'

Široki Brijeg, franjevci, Natječaj, pobijeni, hercegovački franjevci, hercegovački franjevci, 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana, mjestom ubojstva i zapaljenja, Fra Miljenko Šteko, fra miljenko stojić, Široki Brijeg, IV. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca, stopama pobijenih, Natječaj, pobijeni fratri, pobijeni, stopama pobijenih, simpozij Stopama pobijenih, pobijeni fratri, stopama pobijenih, pobijeni, partizani, Zločin, Ivo Josipović, pobijeni, pobijeni fratri
Kao i prošle godine Dani će biti prenošeni i preko interneta. Program kroz prva tri dana započinje molitvom krunice i razmatranjem u 17.30, zatim slijedi sv. misa zadušnica u 18.00, a trećeg dana ili u četvrtak bit će i Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u 19.00. Predvoditelj je fra Marko Ešegović, glavni urednik Svjetla riječi.

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na »III. nagradnom natječaju« s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli.

Na sam dan Obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16.00 molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i zapaljenja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 22 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko. Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Tomislav Puljić izreći će riječi dobrodošlice i zahvale. Svim ovim događajima ove godine posebno će nazočiti i fra Giovangiuseppe Califano, generalni postulator Franjevačkog reda, pa će i on pozdraviti nazočne.U ovoj prigodi u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu, gdje već leže posmrtni ostatci 22 ubijena hercegovačka franjevca, bit će pokopana još njih dvojica. Vicepostulatura je, naime, u Ljubuškom na lokalitetu Tomića njiva 19. - 29. srpnja 2010. iskapala masovnu grobnicu. Tom prilikom pronađeni su ostatci 28 osoba. Nakon DNK analize ustanovilo se da su tu ubijeni fra Martin Sopta, profesor u Mostaru i fra Slobodan Lončar, ž. vikar u Drinovcima te Ivan Bubalo, otac osmero djece, Stipan Jurković, otac petero djece i Grgo Marić, otac osmero djece. Ostali posmrtni ostatci nisu dali pozitivan rezultat ili se ti rezultati nisu poklapali s uzorcima krvi onih koji misle da je netko njihov tu ubijen. Tako sada znamo za posljednje počivalište točno polovice ubijenih hercegovačkih franjevaca, njih 33.I ove će godine 7. veljače biti obilježen također kao »Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk« što ga je 23. veljače 2012. proglasila Općina Široki Brijeg. Nadamo se da će biti poslušan naputak sadržan u odluci proglašenja Dana sjećanja da se tada popodne zatvore mjesta rada tako da i djelatnici u njima mogu doći u samostansku crkvu na sv. misu. Dva dana prije, 5. veljače, u 10.00 izaslanstvo Općine Široki Brijeg te izaslanstvo Vicepostulature i franjevačkog samostana na Širokom Brijegu položit će vijenac i zapaliti svijeću za sve pobijene franjevce i puk Božji pred križem u središtu Širokog Brijega.

hrsvijet.net