Široki Brijeg: Vlast, narod i Crkva ignorirali Pudarićev posjet

Kao što se u ratu čini, odnosno prije ataka, napadač prvo pošalje izviđače na teritorij koji želi zaposjesti. Pošto u FBiH, hvala Bogu, nije rat nego samo nemir, nova neustavna vlast poslala je svog izviđača Pudarića da izvidi stanje na terenu.

Ako i doživi neugodnosti i nije šteta, računaju oni koji su ga poslali jer iz svega se može izvući dobiti. Prvo testirat će javnost u Hercegovini, odnosno njezin odnos prema novoj neustavno formiranoj vlasti. Učinit će se to na terenu ali i u institucijama koje nisu slučajno odabrane, jer riječ je o HT-u Mostar i Aluminiju. HT Mostar ima nesposoban menadžment koji je razliku od svojih konkurenata bilježi dobit na razini jedne dobre samoposluge. Što je marketing bio veći, to je dobit bila manja. Vrlo interesantno za ekonomske stručnjake da objasne ovu pojavu. I ne samo njih. Kada je u pitanju Aluminij već odavno je svima poznato kakve su nakane prema toj kompaniji.

U F BiH su teške gospodarske prilike. S njima se neustavna vlast ne zna, niti ima kapaciteta boriti, jer u njoj su većinom nekompetentni ministri i potpredsjednici. U toj situaciji svakako se želi ovladati javnim profitabilnim kompanijama kako bi se sutra gasili požari nezadovoljnih ali i zadovoljili apetiti onih koji su poslužili kao logistika da se formira vlast bez legitimnih hrvatskih predstavnika.
Neugodnosti koje mu se prirede (zlo) upotrijebit će se za dodatno stigmatiziranje naroda, čiji pripadnici obnašaju dužnosti u neustavnoj vlasti, a da im taj isti narod nije dao povjerenje na izborima.

Činjenica kako je Pudariću prvo zapriječen ulaz u zgradu Vlade Županije Zapadno-hercegovačke otkrila je još jednom da ga vlast u ZHŽ-u smatra nelegalnim potpredsjednikom, a nakon što ga je u samostanu u Širokom Brijegu odbio primiti gvardijan širokobriješkog samostana Sreten Ćuršić, govori što o njemu misli lokalna crkva i narod.

Drugi aspekt je izbor lokacija koje je Pudarić posjetio ili kani posjetiti danas. Iz toga je također vidljivo obezvrjeđivanje Hrvata. Na putu od Sarajeva do Mostara mogao je Pudarić svratiti recimo u Muzej, koji je tijekom rata bio logor za Hrvate ili prije toga u Konjic u Čelebić gdje je bio logor za Srbe. Ali nije. Pudarić je došao samo u položiti vijenac u Heliodrom. Neka je. Prije toga trebao je svratiti u školu u Bijelo Polje, u Četvrtu osnovnu školu i zgradu SDK-a, gdje su bili logori za Hrvate, a potom produžiti na Heliodrom. Poruka je to više nego jasna. Samo su jedni stradali u ovom ratu, samo se pripadnicima jednog naroda odaje počast za žrtve u proteklom ratu.

Ostaje nam vidjeti hoće li Pudarića njegov kolega, neustavni predsjednik FBiH, general HVO-a Živko Budimir, javno upozoriti na tu činjenicu i lošu poruku koju je poslao Hrvatima. U suprotnom njegovi ratni suborci stradali su u proteklom ratu u obrani svojeg doma, naroda i Bosne i Hercegovine, uzalud. Moždase želi poručiti kako su samo interesi važni, a da svačija žrtva u obrani nije ista.

R.I. Dnevnik.ba