Široki Brijeg: Ugrovača crvena, građani uznemireni, voda nije analizirana

Široki Brijeg: Ugrovača crvena, građani uznemireni, voda nije analizirana

Dojam je kako su nadležni malo toga poduzeli. Ministar Prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Ivan Topić, uputio nas je na Županijske inspektorate, s objašnjenjem da je to njihova nadležnost. Ravnatelj Županijske uprave za inspekcijske poslove Nikicu Tomas, rekao nam je kako je njihov rudarsko geološki inspektor Jakov Konta ustanovio da se mjesto zagađenja nalazi na rudarskom iskopu i odlagalištu jalovine Orašnica u Crnim Lokvama, dok nam je u subotu općinski sanitarni inspektor Ante Bošnjak kazao da će vodu do srijede poslati na analizu i da je bio na mjestu odrona jalovine u Donjoj Britvici.

Potrebna analiza

Drago Galić, ravnatelj Rudnika boksita, objasnio je kako se boksitna jalovina odronila u Ugrovaču na oba ta mjesta, koja se nalaze preko puta jedno drugom. Slanje vode na analizu tek "u srijedu" činilo nam se nelogičnim, jer će se do srijede voda izbistriti. S tim se slaže i Rafo Beno iz privatne tvrtke Terkon u Mostaru, ustanove koja u svom laboratoriju po narudžbi analizira uzorke vode: -I ja sam vidio Ugrovaču, koja nikada nije izgledala kao sada. Mislim kako bi odmah trebalo napraviti analizu vode, jer ako se radi o boksitu, kamenom otpadu ili betonu, te krute tvari potencijalno su opasni zagađivači, kaže Beno.

Zagađena voda

Isto misli Stanko Ivanković, ravnateljica Agronomskog instituta u Mostaru, dok Milan Andrijanić iz Veterinarskog zavoda Mostar kaže kako njihov zavod često vrši analize vode u Širokome Brijegu na zahtjev inspekcije: -Vodu treba odmah analizirati. Razgovarao sam o tome s inspektorom Bošnjakom, koji će dostaviti uzorak na analizu. Moguće je da je boksitom zagađena voda opasna za piće, usjeve, te posebice za osjetljive organizme u vodotoku kao što su riječni rak i riblja mlađ, kaže Andrijanić.

izvor: vecernji.ba