FOTO  Široki Brijeg: U Franjevačkoj galeriji predstavljena grafička mapa o fra Didaku Buntiću

fra Didak Buntić, Široki Brijeg

Grafička mapa „Fra Didak Buntić – Herojsko djelo hercegovačkog fratra u jeku Prvog svjetskog rata” predstavljena je u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg.

Autori ove grafičke mape su fra Vendelin Karačić i Lukša Peko.

„Ova mapa ima auto vjernu vrijednost jer možemo reći da nešto slično do sada nije napravljeno.“, rekao je profesor povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, Marin Ivanović koji je ujedno urednik ovog izdanja.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Širokog Brijega, Miro Kraljević.

„Smatram da je Didak Buntić jedna veličina. On je mogao napraviti karijeru van Hercegovine, ali vratio se i spasio hercegovački narod.“, rekao je o fra Didaku autor Lukša Peko.

Voditeljica programa bila je Željka Šaravanja, a događaj je glazbeno uveličao veliki širokobriješki zbor Sveta Cecilija.

Fra Vendelinove stihove čitale su učenice Gimnazije fra Dominika Mandića, Lucija Čolak i Iva Ćubela.

Ova pjesničko-grafička mapa sastoji se od 28 listova, od čega je na 10 listova tehnikom linoreza otisnuto 10 grafika akademskog slikara Lukše Peke, dok je tehnikom ofseta na 10 listova otisnuto 10 pjesama književnika fra Vendelina Karačića. Na ostalim listovima otisnut je predgovor Marina Ivanovića, naslovna stranica, naslovi pjesama, naslov grafika i životopisi autora.

Ova grafička mapa posvećena je 100. obljetnici humanitarnog pothvata (1917. – 2017.) kojeg su poduzeli hercegovački franjevci na čelu s fra Didakom Buntićem.
Izložba će ostati otvorena do nedjelje, 9. veljače 2020. godine.