Široki Brijeg: Predavanje hrvatskog branitelja Vilima Karlovića

Široki Brijeg: Predavanje hrvatskog branitelja Vilima Karlovića
Ovu najljepšu rečenicu sv. Pisma približit će nam kroz svoj život i svjedočanstvo hrvatski branitelj, sportaš i publicist, sudionik obrane Vukovara te jedan od sedmorice koji su preživjeli Ovčaru - Vilim Karlović.

Rođen je u Zagrebu 27. listopada 1970. S 20 godina, kao dobrovoljac, uključuje se u obranu Domovine ostavivši iza sebe suprugu Vlatku i petomjesečnog sinčića Zvonimira.

Iako je bio vrsni sportaš i seniorski prvak bivše države u "full contactu", odustao je od svoje ideje da kao kick boxing borac ode van i stvori karijeru. Umjesto toga prijavio se u 1. Gardijsku brigadu Tigrovi, te izrazio želju da s još nekolicinom svojih suboraca ode u Vukovar.

U Vukovar je otišao 30. rujna 1991. godine - kao zadnja borbena skupina koja je stigla u grad. Sudjeluje u borbama na prvoj crti bojišnice na Silosima i Sajmištu, a nakon što je obrana grada postala nemoguća, Vilim i četvorica suboraca dočekuju pad grada u Vukovarskoj bolnici:

Nakon što smo se "pozdravili" s našim puškama ušli smo u bolnicu i to mi je bio jedan od težih trenutaka. Ulaziš unutra, gledaš sve te ranjene, žene, djecu i shvaćaš da ih više ne štitiš. Da ne štitiš nikoga. Ostaje ti samo molitva i vapaj Bogu.

Nakon što ga je Gospodin čudesno izbavio u trenucima mučenja, spasio strijeljanja na Ovčari te masakra na Veleprometu odveden je u zatvor u Srijemskoj Mitrovici. U jednom od zloglasnijih srpskih zatvora za ratne zarobljenike prolazi najgore torture, mučenja i zlostavljanja kojima odolijeva zahvaljujući velikoj duhovnoj i tjelesnoj snazi kao i vojničkoj disciplini. Na slobodu je pušten nakon točno šest mjeseci, razmjenom ratnih zarobljenika.

Sudjeluje u svim daljnjim akcijama Hrvatske vojske (Maslenica, Bljesak, Oluja), a 1999. i 2000. aktivan je u prilagodbi Hrvatske vojske novom ustroju NATO-ve organizacije. Godine 2002. provodi najuspješniju simulacijsku vježbu za obuku zapovjedništva i stožera u Hrvatskom vojnom učilištu. Sa svojim stožerom potpuno je porazio protivnika i bio prvi kojem je to uspjelo nakon 14 generacija. Vrhunac priznanja bio je kompliment američkoga generala da je stožer kojim zapovijeda satnik Karlović spreman doći u jednu od elitnih američkih postrojbi, 82. regimentu, i biti u vrhu po uspješnosti zapovijedanja i vođenja postrojbe.

Karlović smatra da Hrvatska vojna doktrina mora usmjeri zemlju da bude "vojni lider" na prostorima bivše Jugoslavije i mala, ali respektabilna vojna sila. Razočaran lošim uvjetima podređenih vojnika, dočasnika i časnika te novonastalim okolnostima, satnik Karlović, jedan od najperspektivnijih mladih časnika HV -a, 2003. godine podnosi zahtjev za umirovljenje i ubrzo odlazi u mirovinu.

Sa svojom suprugom Vlatkom dobio je ukupno šest sinova: Zvonimira, Krešimira, Branimira, Trpimira, Ratimira i Hrvatimira.

No uskoro se nad njegovim životom ponovno podiže taman oblak, ovaj put zbog ubojstva kuma što ga dovodi do toga da se ponovno vrati Prvoj Ljubavi - Isusu i danas svjedoči o snazi oprosta po uzoru na Isusa Krista.

Ovo svakako vrijedno i živopisno svjedočanstvo života, vjere i oprosta nipošto ne smijete propustiti.

Na poseban način pozivamo sve hrvatske branitelje da poslušaju njegovu priču i otvore se snazi oprosta i Ljubavi prema svima, a pogotovo neprijateljima. Bez oprosta nema Života. Također, pozivamo sve mlade da dođu i čuju o žrtvi na kojoj se gradila Domovina, nakon više stoljeća težnji i vapaja našeg naroda. Ono što ne poznajemo ne možemo ni voljeti, poručuju iz Udruge Mlado Sunce iz Širokog Brijega.

U Širokom Brijegu, kino Borak 19.6.2019. u 20:00h.

(www.jabuka.tv)